AFERA DAIMLER

Odvjetnici osumnjičenih odbacuju bilo kakvu vezu s politikom

15.04.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Samo je osam dana trebalo sudu da ispita svjedoke u slučaju Daimler te da trojicu osumnjičenih za zlouporabu položaja i ovlasti te pranje novca, Marka Vukovića, Ivana Žabčića i Tomicu Godeca, pusti iz pritvora. 'Ovo se odvilo dosta brzo', rekao je za tportal odvjetnik Ivana Žabčića Tihomir Rubeša, odbacujući ikakvu povezanost procesa s politikom

Svjedoci s hrvatskim državljanstvom doduše su ispitani, no DORH je predložio saslušanje i državljana Njemačke te će oni putem međunarodne pravne pomoći biti ispitani pred njemačkim sudom. Da je trojac ostao u pritvoru dok se ne ispitaju i njemački svjedoci, pritvor bi imao karakter neodređenosti, pojasnio je Rubeša.

Izgubljeni u prijevodu?

Žabčićev odvjetnik o istrazi nije želio govoriti, no o političkim konotacijama koje se od početka vežu za ovaj slučaj jest. Ističe da postupak koji se trenutno vodi nema veze s primanjem i davanjem mita. Kaže da je do tog konteksta, koji HDZ-ovci godinama koriste kao glavnu protutežu svojim korupcijskim aferama, došlo zbog terminologije.

Naime, kada se u SAD-u otvorila afera Daimler iskorišten je izraz 'hrvatski dužnosnici'. Taj izraz, kaže Rubeša, obuhvaća zaposlenike tvrtki u kojima država ima većinski udio i nema veze s vladinim dužnosnicima. Naime, 2002. godine Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka pretvorila je potraživanje Glumine banke u vlasnički udio u IM Metalu. 'Po toj su logici Amerikanci mogli misliti da se radi o državnim dužnosnicima', tvrdi odvjetnik.

Kaže da nema nikakvih dokaza da je bilo koji državni dužnosnik primio mito. 'Postupak se vodi samo protiv naših branjenika', kaže Rubeša i pojašnjava da su im te insinuacije naštetile. 'Te konotacije im nisu ugodne, tim prije što su netočne', zaključio je Žabčićev odvjetnik.

Veza s HDZ-om

Odvjetnik trećeg osumnjičenog, Tomice Godeca, Mitko Naumovski rekao je pak da je trojac pušten nakon saslušanja svjedoka te da nema govora ni o kakvoj nagodbi.

'Oni su se aktivno branili i negirali krivnju. Prvi su dan deset sati iznosili obranu', rekao je odvjetnik. Pojašnjava da je u slučaju riječ o zakonitom pravnom postupku, što potvrđuje i presuda Zemaljskog suda u Berlinu iz 2010. godine. kada je odbijen protutužbeni zahtjev Daimlera.

I on tvrdi da ni o kakvim političarima ni mitu nema govora. 'Dvije godine se priča o mitu ministrima. U ovom predmetu toga nema, to je realnost', zaključuje Naumovski i dodaje kako činjenica da je HS Produkt bio donator HDZ-a nema nikakve veze s tim. Tvrdi da je gradonačelnik Karlovca, HDZ-ovac Damir Jelić, trojac dočekao po puštanju iz pritvora jer je riječ o vlasnicima jedne od najjačih tvrtki na karlovačkom području, koja zapošljava više od tisuću radnika.