VLADA DONIJELA ZAKON O REFERENDUMU

'Ako donosimo teške odluke, ne znači da mislimo loše građanima'

14.04.2011 u 10:48

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici, između ostalih, u Sabor uputila i Zakon o referendumu. Dok potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac smatra da Zakon omogućuje građanima da propituju vlast, predsjednica Vlade Jadranka Kosor s time se nije složila

SDSS-ov potpredsjednik Uzelac rekao je kako birači nikada nemaju jamstvo da će vlast koju izaberu raditi u njihovu korist te da Zakon o referendumu 'uvodi vid neposredne demokracije na puno dostupniji način i dopušta građanima da propituju vlast'.

Premijerka Kosor smatra da Zakon o referendumu nije zakon kojim će se omogućiti propitivanje vlasti nego će ojačati neposrednu demokraciju. 'Stalno govorimo o teškim odlukama, što ne znači da Vlada misli loše građanima, dapače, to što smo donijeli mjere poput zamrzavanja rashoda je dobro za građane.'

Ministar uprave Davorin Mlakar u grubo je predstavio zakon: 'Odredili smo rokove za izbornu proceduru i tijela sa što manjim brojem ljudi kako bismo smanjili troškove. Bilo nam je teško reći koliko nas može koštati referendum, a koštat će onoliko koliko će biti inicijativa za referendum.' Mlakar kaže da će referendum za EU koštati 50 milijuna kuna.

Mlakar kaže da je Zakon usuglašen s pet sindikalnih središnjica, a na referendumu će se građani izjašnjavati većinom birača izašlih na referendum. Mlakar dodaje da se za raspisivanje referenduma na lokalnoj razini mora prikupiti 20 posto potpisa od ukupnog broja birača u toj sredini. Za državni referendum potrebno je, kao i dosad, prikupiti 10 posto potpisa od ukupnog broja birača.

Organizator referenduma mora prema novom zakonu jasno navesti razloge i ocjenu potrebe za raspisivanje referenduma, jasno formulirati pitanje o kojem se traži raspisivanje referenduma, a rok unutar kojega će se skupljati potpisi za referendum ne može biti duži od 30 dana za državni referendum, a 15 dana za lokalni. Rok za raspisivanje državnog referenduma je 120 od dana kada je zahtjev zaprimljen u Hrvatski sabor.

Na referendumu se za neko pitanje mora izjasniti više od polovice izašlih birača da bi se to pitanje usvojilo.