OLUJNO NEVRIJEME U SLAVONSKOM BRODU

Po centru padala stakla, a dijelovi krova završili na pruzi

13.04.2011 u 14:25

Bionic
Reading

U olujnom nevremenu koje je sinoć zahvatilo zapadnu Slavoniju jak vjetar rušio je stabla, razbijao izloge i prozore te nosio krovove. Mnoga su naselja ostala bez struje, a neke su ceste u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji bile zatvorene za promet

Nakon sunčanog i sparnog dana u Slavoniji, uslijedila je sasvim drukčija, burna noć. Oko 20 sati počela je kiša kojoj se ubrzo pridružio olujni vjetar, što je naposljetku preraslo u pravo nevrijeme.

Zbog oštećenja na električnim vodovima bez struje su ostale mnoge ulice u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, a u mraku su ostala i cijela naselja u općinama Garčin, Donji Andrijevci, Lužani, Nova Kapela, Staro Petrovo Selo, Cernik i Stara Gradiška te više naselja zapadnog dijela Požeštine.


U vrijeme dok je olujni vjetar pokazivao svoju moć, hodanje centrom Slavonskog Broda bilo je poput ruskog ruleta. Naime, s devastiranog hotela Park u središtu grada na pješačku su stazu padala stakla koja je vjetar razbio. U Gupčevoj ulici, također u centru grada, u naletu vjetra rasprsnulo se i staklo na izlogu jedne trgovine. Ništa bolja situacija nije bila ni u okolnim mjestima, pa je tako olujni vjetar s krova stovarišta Pilane-Janković u mjestu Sibinj otkinuo dio krovišta, nakon čega je sedam limenih ploča raznio po ulici i po kolosijeku pruge.

Vjetar je srušio i limeni krov sa zgrade tvrtke Beton iz Nove Gradiške te lim s nadstrešnice na benzinskoj pumpi Inter-Petrol u Slavonskom Brodu. Nekoliko krovova stambenih zgrada oštećeno je i u Lipiku, gdje je vjetar čupao i stabla. Zbog srušenih stabala promet se otežano odvijao i u mjestima Donji Bogićevci, Okučani, Vrbova i Ježevik te su intervenirala lokalna dobrovoljna vatrogasna društva.

Ozlijeđenih osoba nasreću nije bilo, a posljedice nevremena još se uvijek saniraju. Djelatnici Elektre Nova Gradiška i Slavonski Brod radili su čitavu noć te su do 2.30 sati ujutro pod napon stavili sve vodove osim zračnog dalekovoda na dionici od Stare Gradiške do Gređana, što je sanirano tijekom prijepodneva.

TJEDAN JE POČEO OLUJNO

Sinoćnje nevrijeme samo je kulminacija olujne priče koja je u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji traje od početka tjedna. U ponedjeljak je tako na autocesti Bregana - Lipovac umalo stradala tročlana obitelj. U njihov je Renault Clio, u kojemu je bilo i šestogodišnje dijete, tijekom vožnje udario prometni znak kojega je srušio jak vjetar. Ozlijeđenih srećom nije bilo, a materijalna šteta je oko tri tisuće kuna.

U Požegi je pak u ponedjeljak, oko 8 sati ujutro, na parkiralištu Opće županijske bolnice Požega jak vjetar srušio stablo šljive koje je potom palo na dva parkirana automobila. Šteta na Opel combou i VW Passatu procijenjena je na oko 10.000 kuna.