DESNA RUKA JADRANKE KOSOR

'Partizanska petokraka asocira me na rušenje Vukovara'

13.04.2011 u 12:16

Bionic
Reading

Desna ruka Jadranke Kosor i novi ideolog HDZ-a Davor Stier u velikom intervjuu tjedniku Globus otkriva kako je evoluirao iz ustaše u kršćanskog demokrata, kao i polazišnu točku izborne strategije HDZ-a: dok je HDZ na vlasti, polazna točka je da je uzrok svih naših problema velikosrpska agresija na Hrvatsku (?!)

U intervjuu Globusu Davor Stier obrušio se na SDP tvrdnjama da je pod vodstvom Zorana Milanovića izgubio sposobnost ideološkog razvoja i da se 'opet kreće po šumama i gorama'.

Premda je novinaru Globusa rekao da je antifašist, ističe da se nikako ne slaže s izjavama predsjednika Ive Josipovića da partizanske kape sa zvijezdom petokrakom nose poruku ljubavi i mira:

'Za mene je zvijezda petokraka ipak nešto drugo: asocijacija na rušenje Vukovara i na olovne godine komunističke diktature.'

Dok je Hrvatskom vladala Stierova 'komunistička diktatura', on je živio u Argentini, gdje je i rođen 1972. godine. U Hrvatsku je prvi put došao 1990. godine, kao stipendist Hrvatske matice iseljenika. I po majci i po ocu pripada emigrantskim obiteljima. Djed po ocu, ustaški pukovnik Ivan Stier, Drugi svjetski rat završio je kao zamjenik jasenovačkog krvnika Maksa Luburića, a djed po majci Milorad Lukač HSS-ovac. Obojica su emigrirala u Argentinu.

Njegov otacAnte Stier rođen je 1941. u Osijeku, po zanimanju je bio alergolog i napredovao je do ravnatelja jedne od bolnica u Buenos Airesu. Majka Marija profesorica je filozofije na Katoličkom sveučilištu u Buenos Airesu te ujedno i jedina Hrvatica članica Papinske akademije za filozofiju.

Do dolaska u Hrvatsku Davor Stier bio je pripadnik Hrvatske mladeži svijeta, slavio je 10. travnja (rođendan NDH), a političku karijeru razvio je u HDZ-u u kojem je danas jedan od ključnih ljudi.

Premda radi u sjeni i rijetko javno nastupa, golem je njegov utjecaj na Jadranku Kosor i politiku postsanaderovskog HDZ-a. Posebni je izaslanik premijerke Kosor za euroatlantsku suradnju, njezin osobni savjetnik i čovjek njezinog najvećeg povjerenja. Ujedno je i međunarodni tajnik HDZ-a.

Iako ističe da se njegov pogled na razdoblje 1945-1990. razlikuje od onog predsjednika Josipovića i SDP-a, Stier kaže da mu njegov 'kršćanski svjetonazor, kao i Tuđmanova doktrina pomirbe nalažu da se fokusira na ono što Hrvate spaja, a ne razdvaja'.

'Politički sam sazrio. U okolnostima Hladnog rata bio sam žestoki antikomunist i kao takav sam išao i na proslave 10. travnja, no devedesetih sam prihvatio tezu Franje Tuđmana da je jedini put na kojem hrvatska država ima budućnost onaj što je utemeljen na principima antifašizma', izjavio je Stier u intervjuu Globusu.

Činjenica da Stier ne priznaje zasluge hrvatskih partizana, ali sebe definira kao antifašista ukazuje na to da je riječ o popriličnoj političkoj konfuziji novog glavnog ideologa HDZ-a.