TKO ĆE ODLUČIVATI O SUKOBU INTERESA

GONG: Kandidate ne izabrati 'preko noći'

12.04.2011 u 18:42

Bionic
Reading

Udruga GONG traži da Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora, koji će sutra utvrditi listu kandidata koji ispunjavaju uvjete za članove novoga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, učini transparentnim izbor užega kruga kandidata

Uz napomenu da se članovi toga povjerenstva biraju na mandat od pet godina te da će to biti stalno tijelo s velikim ovlastima, GONG u današnjem priopćenju traži da se provede kvalitetno javno saslušanje kandidata.

Ističu da je cilj takva postupka izbor najboljih kandidata čija imena ne izazivaju dvojbe i kontroverze, već će svojim osobnim i profesionalnim integritetom pridonijeti i integritetu same institucije te izgradnji povjerenja javnosti u instituciju i proces.

Smatraju da predsjednik i članovi povjerenstva ne bi trebali biti izabrani 'preko noći' te da bi javnost trebala upoznati kandidate i izraziti mišljenje o njima.

GONG postavlja i pitanje 'hoće li novo povjerenstvo biti samo još jedna kvačica na vladinom akcijskom planu borbe protiv korupcije'. Tako se navodi da će povjerenstvo moći podnijeti prijedlog za razrješenje imenovanog dužnosnika, pozvati dužnosnika na podnošenje ostavke, a imat će i uvid u imovinsko stanje dužnosnika.

Dodaje se da je, unatoč protivljenju stručne javnosti, zakon propisao izbor članova povjerenstva većinom glasova svih zastupnika, umjesto dvotrećinskom većinom. GONG smatra da zato postoji realna opasnost da članovi povjerenstva budu izabrani samo po preferencijama vladajuće stranke, a da Hrvatska dobije još jedno tijelo koje će služiti kao paravan borbe protiv korupcije i pravne države.

GONG ističe da je donošenje i kvalitetna provedba Zakona o sprječavanju sukoba interesa jedan je od glavnih uvjeta za zatvaranje Poglavlja 23 te da je izbor povjerenstva jedan od posljednjih testova političke volje za sprječavanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, a time i za borbu protiv korupcije.