BOŠNJAKOVIĆ AMERIKANCIMA

'Dosegnut ćemo standarde koji vrijede i u razvijenim zemljama'

12.04.2011 u 15:40

Bionic
Reading

U utorak je u hotelu Westin u Zagrebu održan poslovni ručak Američke gospodarske komore u Hrvatskoj na kojemu je gost govornik bio hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji je govorio o reformama pravosuđa te aktualnim postignućima i napretku na području pravosudnih reformi. Na ručku je bio i američki veleposlanik James Foley

'Situacija u pravosuđu dugo je godina bila prilično jako zapuštena. Temeljne karakteristike našeg pravosuđa nažalost su bili usitnjeni, mali, spori, neefikasni sudovi, suci izabrani netransparentnim i neobjektivnim putem, koji postupke vode dugo, zakoni koji su omogućavali da se sve to odvija na taj način. Jasno da je sve to rezultiralo nepovjerenjem u pravosuđe. To je situacija kakva je bila prije, ali nažalost mi je ne možemo promijeniti preko noći. Ali otkako sam ja 2008. došao u Ministarstvo pravosuđa, donijeli smo cijeli niz dobrih odluka i novih zakona, ali ipak treba vremena da zažive', kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kao gost govornik na poslovnom ručku Američke gospodarske komore.

'Promijenili smo usitnjenu mrežu sudova, koja se sastojala od puno malih sudova, gotovo 40 posto sudova u Hrvatskoj smo ukinuli, spojili s većima gdje suce sada specijaliziramo za točno određena područja. Neobjektivno i netransparentno imenovanje i napredovanje sudaca smo potpuno promijenili. U Hrvatskoj ubuduće može biti sudac samo onaj tko završi državnu školu za suce, koja traje dvije godine, nakon položenog pravosudnog ispita. Promijenili smo i način imenovanja tijela koje imenuje suce (Državno sudbeno vijeće). Sada ih imenuju sami suci na općim izborima unutar njihove struke i biraju one najkvalitetnije među sobom', pojasnio je ministar Bošnjaković.

'Promijenili smo i cijeli niz procesnih zakona. Rasprave moraju biti koncentriranije i teći brže. Iznimno važno je očistiti sudove od onih neriješenih predmeta koji su stvar prošlosti. Starim predmetima smatramo sve one koji se vode dulje od tri godine. Lani je neriješenih civilnih predmeta bilo skoro 85.000. U prva tri mjeseca počistili smo 14.000. U naredne dvije godine cilj nam je riješiti i ostale', rekao je Bošnjaković i najavio kako će već ovaj tjedan na Vladu ići i izmjene civilnog procesnog zakona.

'Ja sam optimist. Radi se puno. Sazrela je klima i način razmišljanja da je potrebno ići brže. Budućnost pravosuđa je zasigurno bolja nego što je to prošlost ili sadašnjost. I uopće ne sumnjam da ćemo dosegnuti standarde koji vrijede i u razvijenim zemljama. Građani i poduzetnici trebaju imati povjerenje u sudove da će im problemi biti brzo i zakonito riješeni. To je ono bitno', naglasio je Bošnjaković.

'Korupcija postoji u svim zemljama. Borba protiv korupcije je zlo na koje se teško može računati da će se iskorijeniti. Potrebno je napraviti sustav, stvoriti mehanizme kojim će se ta pojava spriječiti', kazao je ministar.

'Gotovo nema dana kada premijerka Kosor nije dala izjavu u kojoj kaže da je cilj njezine Vlade oštra borba protiv korupcije. Borba protiv korupcije je borba svih članova društva. Građani trebaju znati da nitko nije zaštićen od korupcije', rekao je Bošnjaković.

'U zadnjem izvješću Europske komisije o Poglavlju 23 dobili smo visoke ocjene. No mi i dalje radimo. Svjesni smo da je jako puno posla pred nama. Stvorili smo ambijent, normu, institucije i okvir, ali važno je promijeniti svijest', zaključio je ministar Bošnjaković.