JOŠ MJESEC DANA U PRITVORU

Vinka Cetinski više nije članica HDZ-a

11.04.2011 u 14:59

Bionic
Reading

Bivša doministrica turizma Vinka Cetinski, koja se nalazi u pritvoru zbog malverzacija pri kupoprodaji nekretnina u Istri za tvrtku Danka Končara, nije više članica HDZ-a. Potvrđeno nam je to u toj stranci

U HDZ-u su nam potvrdili da se ime Vinke Cetinski više ne nalazi u službenoj evidenciji članova stranke. Njezino u članstvo u HDZ-u prestalo je prije nekog vremena, no kada točno, to nam u HDZ-u nisu mogli reći,  kao što je ostalo nepoznato je li se Cetinski ispisala iz stranke ili jednostavno nije obnovila članstvo.

Danas pritvorenica, Cetinski je u javnosti postala poznata još 90-ih, za vrijeme Franje Tuđmana, kada ju je prvi predsjednik Hrvatske postavio na mjesto doministrice turizma. Tada joj je šef u Ministarstvu turizma bio Ivan Herak koji je u intervjuu Vjesniku 2001. rekao da Vinku Centinski nikada nije htio kao svoju zamjenicu:

'Gospođa Vinka Cetinski imala je svoju akademsku naobrazbu i određene vrijednosti kao moja zamjenica. Ali zašto nisam želio da ona bude moja zamjenica? Prije svega, želio sam depolitizirati Ministarstvo turizma i u tome sam gotovo uspio - moji pomoćnici nisu bili članovi političkih stranaka, a ona je bila član HDZ-a. Također sam smatrao da ministar i zamjenik ne mogu biti iz Istre, nego sam smatrao da bi moj zamjenik trebao biti iz južne Hrvatske. A treći razlog je taj da je gospođa Cetinski uvijek imala vlastitih ambicija i nije bilo ministra turizma oko kojeg nije plela svoju mrežu. Njoj je čak bilo namijenjeno mjesto konzula u Münchenu, ali je smrću predsjednika Tuđmana sve palo u vodu. Mnogi bi i danas mogli pojasniti zašto nisu ništa poduzeli u vezi s gospođom Cetinski', rekao je tada Herak, koji je navodno više puta tražio smjenu Vinke Cetinski.

Bivša doministrica Cetinski u pritvoru je završila u petak i, prema odluci Županijskog suda u Puli, tamo će, zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, ostati još mjesec dana, zajedno s Rominom Hrvatin, Marinom i Borisom Sorgom.

Županijsko državno odvjetništvo u Puli podnijelo je danas istražni zahtjev protiv sedmero osumnjičenih upletenih u višemilijunsku prijevaru milijunaša Danka Končara. Naime, Vinku Cetinski (64), Marina Sorga (27), Rominu Hrvatin (39), Borisa Sorga (50), Gordana Dobrovića (51), Željka Bilića (35) i Željana Hrvatina (42) tereti se za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno poticanja i pomaganja u zloporabi.

Kako navodi Županijsko državno odvjetništvo, ne iznoseći imena, već samo godišta osumnjičenika, prvooptuženu Vinku Cetinski sumnjiči se da je s drugoosumnjičenim Marinom Sorgom i Rominom Hrvatin tijekom 2008. i 2009. godine, kupujući poslovne udjele dviju trgovačkih društava, plaćena veća cijena od stvarne vrijednosti tih poslovnih udjela, čime su si pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 26.061.954,65 kuna.

Također, petero osumnjičenih Vinku Cetinski, Gordana Dobrovića, Borisa Sorga i Željana Hrvatina tereti se da su tijekom 2008. i 2009. godine, prilikom kupovanja nekretnina od pojedinih osoba, a koje su kao prodavatelje zastupali Gordan Dobrović i Željko Bilić, prema dogovoru u ugovorima o kupoprodaji navodili veće cijene po kvadratnom metru od stvarno dogovorene s prodavateljima; nakon što bi trgovačko društvo, kojem je Vinka Cetinski odgovorna osoba, obavilo isplatu na račun punomoćnika, oni bi dijelom tako doznačenog novca isplatili stvarno dogovorenu cijenu prodavateljima, a ostatak do u ugovorima navedene cijene, predavali Borisu Sorgu i Željanu Hrvatinu koji bi novac zadržali za sebe i Vinku Cetinski, u ukupnom iznosu od 9.081.974,41 kuna.