NEMA BENEFICIRANOG STAŽA

Vladajući na pomorcima krše koalicijski sporazum?

11.04.2011 u 13:13

Bionic
Reading

Ministarstvo gospodarstva odbilo je prijedlog Ministarstva mora i prometa da se za pomorce u izmjenama Pomorskog zakonika osigura beneficirani radni staž, piše Novi list. Stoga je Vlada na svojoj prošlotjednoj sjednici od značajnijih izmjena usvojila samo onu koja pomorcima omogućava prijevremenu starosnu mirovinu sa 60 godina, no izostanak beneficiranog radnog staža na noge je digao ne samo Ministarstvo mora i prometa, nego i sindikate

Hrvatska udruga sindikata osudila je danas odluku Vlade kojom u izmjene Pomorskog zakonika nije stavljen i beneficirani radni staž za pomorce, iako je su vladajući to najavljivali. Naime, pomorcima se trebao omogućiti beneficirani radni staž na način da za godinu dana rada ostvare staž osiguranja u trajanju dužem za dodatna tri mjeseca.

Od odluke koja bi profesiji izloženoj izraženom psihofizičkom naporu, dužem radnom vremenu i neizbježnoj odvojenosti od obitelji honorirala rad u bitno težim uvjetima, odustalo se nakon sukoba dvaju Vladinih resora, kako navode medijska izviješća. Iz toga proizlazi da se politika Vlade na primjeru pomoraca pokazala nekoordiniranom, ako ćemo vjerovati u postojanje sukoba dvaju ministarstava ili pak prevrtljivom i neprincipijelnom, na što nas navode brojni iskustveni primjeri. Smatrajući da teški uvjeti rada pomoraca najmanje zaslužuju iskazanu dvoličnost politike, pozivamo sve aktere o kojima će ovisiti izgled izmijenjenog Pomorskog zakonika, a posebno saborske zastupnike koji uživaju pogodnosti koje su si sami skrojili, da se pri izjašnjavanju o ovom zakoniku stave u položaj pomoraca i njihovih obitelji. HUS pruža punu podršku opravdanim zahtjevima pomoraca, njihovih sindikata i stručnih udruga, nadajući se da će pri odlučivanju o njihovom statusu ljudsko dostojanstvo nadvladati licemjerje politike', stoji u priopćenju HUS-a.

Kako pak piše Novi list, ministar gospodarstva Đuro Popijač odbio je prijedlog Ministarstva mora i prometa, i to s argumentom da se prijedlog o benificiranom stažu protivi temeljnom opredjeljenju programa gospodarskog oporavka hrvatske Vlade. S druge strane, ministarstvo mora i prometa ne misli odustati od svog prijedloga te će se već sljedeći tjedan održati sastanak na koji će biti pozvani i predstavnici ministarstva gospodarstva, ali i Sindikata pomoraca.

Tajnik Sindikata pomoraca Predrag Brazzoduro upozorava da će ova vlada, ukoliko ne odbori beneficirani staž pomorcima, biti ilegalna jer je to obveza zapisana u koalicijskom sporazumu.

'Stalno pokušavamo objasniti da je protivljenje beneficiranom stažu protivno interesima države, a ne samo protiv pomoraca. Veliki broj od 20-ak tisuća pomoraca zaposlenih kod stranih brodara ostat će bez posla nakon 55. godine života. Oni će u tom trenutku biti socijala na teretu državnog proračuna. Zato treba uvesti produženi staž, vratiti pomorce u sustav, gdje će izdvajati za svoju buduću mirovinu', zaključio je Brazzoduro