LIPANJ NIJE NEMOGUĆ

Hrvatsko izaslanstvo lobira za zatvaranje pregovora

10.04.2011 u 16:40

Bionic
Reading

Tročlano hrvatsko izaslanstvo - Vesna Pusić, Marija Pejčinović-Burić i Neven Mimica, otputovalo je u petodnevni službeni posjet Berlinu gdje će im se pridružiti i Milorad Pupovac.

Odlaze na poziv njemačke vlade kako bi pružili pune informacije o tome što je u Hrvatskoj sve napravljeno vezano uz zatvaranje pregovora s Europskom unijom.

'Mislim da je ovaj poziv u skladu s onim što smo zaključili nakon posjeta predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, a to je da još nije donesena odluka o tome hoće li se pregovori završiti u lipnju ili ne. Drugim riječima, realne su šanse da pregovore završimo u lipnju', rekla je predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić. Ukoliko se to ne dogodi, pregovore nećemo završiti ove godine, odnosno prije izbora, pa će Hrvatska izgubiti potencijalnih 2 milijarde eura 2013 g., istaknula je Pusić za HRT.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, koji je zajedno s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom u četvrtak posjetio Zagreb, poručio je nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor da ovaj posjet treba gledati kao ohrabrenje da se nastavi s važnim reformama kako bi se dovršili pregovori. O tome je li moguće pregovore završiti do kraja lipnja, tada se nije želio izjašnjavati, ističući da je puno važniji sadržaj nego brzina.