Hrvatska POLANČECOVE IDEJE

Skuplje gorivo, veći računi za mobitel i PDV

  • Autor: tportal.hr
  • 6.3.2009 8:17:33
  • 5.3.2009 23:07:14

Osim kresanja proračunskih rashoda, bit će nužno povećati i proračunske prihode, uvjeren je potpredsjednik Vlade Damir Polančec

Iako Vlada još uvijek ne želi izaći s konkretnim podatkom o tome kolika je prema sadašnjim procjenama razlika između planiranih rashoda i realno ostvarivih prihoda, rupa je puno veća nego što se vjerovalo prije mjesec ili dva. Mnogo veća od tri milijarde kuna, koliko se dosad mislilo da će nedostajati.

Ministri i dalje rade na smanjivanju rashoda, u čemu su neki više, a neki manje uspješni, ali Polančec sumnja da će se proračun moći uravnotežiti, a da se ne potraže novi izvori prihoda. Takvog je mišljenja bio i prije dva mjeseca, a najnoviji razvoj događaja samo ga je učvrstio u tom uvjerenju.

Bez oklijevanja bi trebalo, smatra on, povećati trošarine na naftne derivate, kao što su to učinili Slovenci. Povećane trošarine na benzin i dizelsko gorivo mogle bi državi do kraja godine donijeti oko milijardu kuna, piše Večernji.hr.

Polančec bi uveo i trošarine na mobilnu telefoniju. Godišnje taj izvor može donijeti do 1,2 milijarde kuna, što znači da bi se u preostalih devet mjeseci moglo prikupiti oko 900 milijuna.

'U vrijeme jedne od najvećih gospodarskih kriza nijedna mjera za povećanje prihoda ne bi smjela biti tabuizirana. To se odnosi na promjene u drugom mirovinskom stupu, ali i na povećanje stope PDV-a', kaže potpredsjednik Vlade.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još