NEDOSTAJE 4 MLRD. KUNA

Hrvatska neće biti razminirana do 2019.

09.04.2011 u 15:09

Bionic
Reading

Unatoč svim planovima i aktivnostima, Hrvatska neće u potpunosti biti razminirana do 2019. godine, kako je planirano

Od 1998. godine do danas na razminiranje minskih područja utrošene su 3,4 milijarde kuna, a tim je sredstvima razminirano 330 km2. Postavljeno je i 16.000 znakova upozorenja na minski sumnjiva područja, koji se konstantno kradu, a počinitelji teško pronalaze. Ličko-senjska županija još uvijek je unatoč brojnim poslovima na razminiranju minski najzagađenija županija u Hrvatskoj.

Razminirana je površina od 157 km2, no nažalost, od 1991. godine u Ličko-senjskoj županiji od minsko-eksplozivnih naprava nastradalo je 177 osoba, od kojih su 42 poginule, te je još uvijek velika površina nerazminiranoga područja, poglavito šume i poljoprivredne površine, kazano je na nedavno održanom sastanku u Otočcu 'Svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju'.

Načelnica Odjela za plansko-analitičke poslove Nataša Mateša–Mateković predstavila je prezentaciju 'Minski problem u Republici Hrvatskoj', istaknuvši da pri HCR-u djeluje 598 pirotehničara, 22 pasa, 61 stroj te 639 metaldetektora kojima se otkrivaju minsko eksplozivna sredstva, dodavši da je od 1991. godine od minsko-eksplozivnih sredstava stradalo 1936 osoba, od kojih su 502 izgubile živote.

Predsjednik Savjeta HCR-a Đuro Brodarac upozorio je na 'zlo' od mina te dodao da unatoč svim planovima i aktivnostima Hrvatska neće u potpunosti biti razminirana do 2019. godine, kako je predviđeno planom i programom.

Da bi se planirani poslovi do 2019. godine završili i time Hrvatska očistila od mina, po riječima ravnatelja HCR-a Zdravka Modrušana, potrebno je osigurati četiri milijarde kuna, za što će biti potrebno iznaći brojne donatore jer su sredstva iz državnog proračuna smanjena, dodala je Đurđa Adlešić, saborska zastupnica i upraviteljica Zaklade Hrvatska bez mina.