PRVI SVEMIRSKI LETAČ

U Rijeci slave Noć Jurija Gagarina

09.04.2011 u 14:23

Bionic
Reading

Muzej informatike Peek&Poke priključuje se drugi put zaredom današnjoj globalnoj manifestaciji Noć Jurija Gagarina, pa će tako u tom muzeju u 16 sati premijerno biti prikazan film 'Orphants of Apollo', a posjetitelji će i od prvog hrvatskog astronauta Miroslava Ambruša Kiša doznati nešto o napretku i novostima iz radionice GoogleXPrize

Tijekom večeri u Peek&Pokeu okupljene će zabaviti riječka grupa Moskva, organizirana je i miniizložba autentičnih eksponata ruskog svemirskog programa iz zbirke Stjepana Bedića, a moći će se i kušati izvorne ruske delicije.

Inače, ove godine navršava se točno 50 godina od prvog čovjekovog leta u svemir. Učinio je to ruski astronaut Jurij Gagarin, koji je 12. travnja 1961. godine u letjelici Vostok 1 kročio u svemir, i u 108 minuta, koliko je let trajao, ušao u povijest i legendu.

Skupina entuzijasta i astronauta 40 godina kasnije je pokrenula prvu manifestaciju pod nazivom Yuri's Night, koja se u deset godina od osnutka proširila na cijeli svijet, a s ciljem daljnjeg razvoja astronautike.

'Slika Gagarinova', kako su riječki entuzijasti iz Peek&Pokea nazvali ovu manifestaciju, bit će prenesena na sve kontinente, u preko 370 gradova, gdje se slavi Gagarinova noć, pa voditelj omiljenog riječkog muzeja Svetozar Nilović poziva zainteresirane da im se pridruže kostimirani u skladu s temom. Ulaz je samo pet kuna.