BLOKADA PREGOVORA

Vlada tajila demarš o topničkim dnevnicima

05.03.2009 u 22:04

Bionic
Reading

Europska Unija uručila je još 27. veljače demarš Hrvatskoj zbog nedovoljne suradnje s Haškim sudom oko topničkih dnevnika, ali je to hrvatska strana čuvala u strogoj tajnosti

Ni Vlada ni Ministarstvo pravosuđa punih sedam dana nisu izvijestili javnost da je iz Bruxellesa stiglo to važno diplomatsko upozorenje koje ukazuje na ozbiljne probleme Hrvatske u pregovorima s EU.

Oštro upozorenje Predsjedništva EU vezano za suradnju s Haagom i tzv. topničke dnevnike uručio je ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću veleposlanik Češke Karel Kühnl, kao izaslanik države predsjedateljice EU.

Prema informacijama Jutarnjeg, u demaršu predanom prošlog petka jasno stoji da problem 23 sporna dokumenta koja potražuje Haag u EU smatraju 'prioritetnim pitanjem za otvaranje pregovora u poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava'. Drugim riječima, dok se ne riješi pitanje sudbine spornih dokumenata, odnosno dok ih Sanaderova Vlada ne pronađe i dostavi Haagu, Hrvatska neće moći računati na otvaranje jednog od ključnih pregovaračkih poglavlja u pristupanju EU. Na rješavanje problema 23 tražena dokumenta, upozoravaju iz Bruxellesa, Hrvatska se obvezala u nedavnom sporazuma koji je potpisala s Uredom glavnog tužitelja.

I dok su u Vladi još jučer govorili da nemaju informaciju o demaršu, u Ministarstvu pravosuđa ipak su nam potvrdili da je demarš stigao, ali da to nije razlog za uzbunu.

'Točno je. Češki veleposlanik je u ime predsjedavajuće EU prenio poziv Hrvatskoj da što prije dostavi 23 dokumenta koje tužiteljstvo traži, ili da vjerodostojno objasni zašto oni više nisu dostupni hrvatskim vlastima. Svrha demarša je ubrzavanje otvaranja pregovaračkog poglavlja Pravosuđe i ljudska prava', poručeno je iz Ministarstva.