REAKCIJA UPRAVE VEČERNJAKA

'Istupi zastupnika pritisak su na inspekciju rada'

08.04.2011 u 16:01

Bionic
Reading

Nakon što su saborski zastupnici Dragutin Lesar, Nenad Stazić i Andrija Hebrang pozvali ministra gospodarstva Đuru Popijača da u Saboru objasni zašto su se inspektori rada oglušili na opetovane pozive Sindikata novinara da istraže tko radi u Večernjem listu dok stalnozaposleni novinari štrajkaju, oglasila se uprava tog dnevnika izrazivši razočaranje 'neodgovornim istupom' zastupnika

'Povodom današnjeg poziva saborskih zastupnika Dragutina Lesara i Nenada Stazića vezano uz štrajk dijela novinara Večernjeg lista, s razočaranjem moramo konstatirati da se radi o još jednom neodgovornom istupu koji se temelji na netočnim i neprovjerenim informacijama', stoji u priopćenju koje potpisuju članovi uprave Boris Trupčević, Jasna Zemljić, Radovan Klaić.

Spočitavajući Lesaru i Staziću neinformiranost, zaključili su da se njihovi birači moraju ozbiljno zabrinuti ako spomenuti zastupnici na isti način pristupaju i drugim temama.

Poručili su da istupe saborskih zastupnika ne mogu nikako drukčije shvatiti nego kao neprincipijelan pritisak na inspekciju rada.

'Da su saborski zastupnici makar pratili medijske objave posljednjih dana na temu štrajka dijela naših zaposlenika, znali bi da je inspekcija rada došla u Večernji list i da u njemu obavlja nadzor. Znali bi također da uprava nije ukinula kolektivni ugovor, već je uoči isteka starog ugovora tražila da se zbog promijenjenih gospodarskih okolnosti i otežanog poslovanja korigiraju neka materijalna prava, inače među najvišima u zemlji, i potpiše novi kolektivni ugovor koji će i dalje zaposlenima jamčiti prava veća od onih koja propisuje Zakon o radu', poručili su Trupčević, Zemljić i Kalić u ime uprave Večernjeg lista.

Podsjetili su da je Sindikat odbio razgovarati o novom kolektivnom ugovoru i odlučio se na štrajk. 'U međuvremenu je stari ugovor istekao i sada je, sukladno Zakonu, na snazi Pravilnik o radu', kazali su.

Također su istaknuli da Večernji list neometano izlazi i u vrijeme štrajka jer većina večernjakovaca nije u štrajku. 'A prema hrvatskim zakonima profesionalni novinari nisu samo oni koji su stalno zaposleni u nekoj od medijskih kuća. Zakon o medijima sasvim jasno kaže da je novinar fizička osoba zaposlena kod nakladnika temeljem ugovora o radu ili obavlja novinarsku djelatnost kao samostalno zanimanje', istaknuli su.

U upravi Večernjeg lista vjeruju da će inspekcijski nadzor koji je obavljan i prethodnih godina, više puta do sada, ponovno utvrditi da u Večernjaku nema nikakvog 'nelegalnog' poslovanja. 'Kakvi god bili inspekcijski nalazi poslodavac će ih prihvatiti i prema njima postupiti', najavili su.