KOSOR U EU OBLACIMA

'Naš brod plovi još snažnije'

08.04.2011 u 13:35

Bionic
Reading

Iako se očekivalo da će Vlada s današnje sjednice u Saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o izbornim jedinicama, to je ipak odgođeno za sljedeći tjedan. Premijerka Kosor je na početku sjednice, vjerojatno pod dojmom jučerašnjeg posjeta predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosoa, još jednom progovorila o putu Hrvatske prema Europskoj uniji

'Jučerašnji razgovori koji su bili otvoreni dodali su podstrek svima nama da nastavimo raditi na završetku pregovora. To je ohrabrenje i dodatni vjetar u leđa. To je dokaz da se nijedan cilj ne može dosegnuti ako se predano ne radi i ako se nema samopouzdanja i vjere', rekla je Kosor, poručivši ministrima da od njih i njihovih suradnika traži maksimum kako bi se zatvorila poglavlja 8 i 23.

'Naš brod plovi još snažnije. Lipanj je cilj koji smo si postavili, ali koji je postavilo i mađarsko predsjedništvo i Europski parlament. Od njih smo čuli da je taj cilj moguće dohvatiti', zaključila je premijerka Kosor, pohvalivši pritom i stručnjake koji predano rade na završetku pregovora.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela uredbu o registru državne imovine, koji će biti javno objavljen na stranicama Agencije za upravljanje državnom imovinom. U registru će biti objavljene dionice i udjeli države u trgovačkim društvima, nekretnine te zavodi koji su u državnom vlasništvu. Javno neće biti objavljeni podaci o imovini koja se koristi za potrebe očuvanja suvereniteta, neovisnosti i obrane teritorijalne cjelovitosti RH.

'Država u ovom trenutku raspolaže sa 15 velikih javnih poduzeća, da ima 56 društava u kojima ima preko 50 posto udjela, da ima 30 društava gdje je postotak vlasništva od 25 do 49,9 posto te 346 trgovačkih društava s manje od 25 posto', pobrojio je ministar poljoprivrede Petar Čobanković, dodavši da je ukupna procijenjena vrijednost samo nekretnina u državnom vlasništvu 30 milijardi eura.

Osim registra, Vlada je danas izmijenila i Pomorski zakonik prema kojem će ubuduće pomorcima biti omogućen odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu sa 60 godina.