NI PUSIĆ NIJE POMOGLA

Kosor i Milanović nastavili svađu usprkos EU

08.04.2011 u 12:47

Bionic
Reading

Svađa između premijerke Jadranke Kosor i šefa SDP-a Zorana Milanovića nastavljena je i unatoč današnjem sastanku Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU na kojem je trebao biti obnovljen tzv. savez za Europu

Sastanak je održan u proširenom sastavu: na njemu su osim navedenih Kosor i Milanovića bili i predsjednici države i Sabora Josipović i Bebić, šefovi stranaka koje su zastupljene u Nacionalnnom odboru, ministri Đuro Popijač, Gordan Jandroković i Dražen Bošnjaković glavni pregovarač Vladimir Drobnjak.

Premijerka Jadranka Kosor je nakon sastanka odbila odgovoriti na pitanje jesu li izglađeni nesporazumi i misli li i dalje da je dio oporbe protiv ulaska u Europsku uniju, budući da je to u posljednje vrijeme nekoliko puta istaknula. Rekla je da sada nakon sjednice Nacionalnog odbora ne želi o tome govoriti i da će se izjasniti drugom prilikom. 'Važno je istaknuti da oni koji to žele, da to žele iz sve snage. I to je dobro', rekla je Kosor. Svi oni koji misle, nastavila je, da je primanje u Europsku uniju strateški cilj su dio tima i dobro je da se govore iste činjenice o onome što je napravljeno. 'Napravljeno je puno i mi ćemo biti snažni do kraja puta, a  posljednji metri su najteži', naglasila je Kosor. 

S druge strane, predsjednik SDP Zoran Milanović je bio iznimno kratak. 'S obzirom da smo jučer razgovarali o toj temi, mogu biti kratak. Ovo je dobro, ali dok razgovaramo o EU i pravnoj državi, s druge strane Markovog trga, u Vladi se kroje izborne jedince i krši hrvatski Ustav. Hrvatskoj treba reda i reda ćemo uvesti', kazao je.

Inače Kosor se osvrnula i na sam sastanak za koji je rekla da nije donio ni jedan konkretan zaključak. Rekla da su članovi Vlade upoznali su okupljene s konkretnim podacima što to rade posebno oko Poglavlja 23

'Temeljna konstatacija danas mnogih koji su govorili je da je jučerašnji posjet predsjednika Barrosa i povjerenika Fuelea dodatno osnaženje i ohrabrenje nama koji moramo raditi na ovom poslu predano do kraja i radit ćemo što se tiče vlade. Mi smo koncentrirani na ovaj posao to je u središtu naše pozornosti i na sjednici vlade ćemo donijeti još neke dokumente koji mogu ojačati našu pregovaračku poziciju u Poglavlju 23', rekla je Kosor. Predsjednik Ivo Josipović nije želio davati izjave rekavši da će sve rećipredsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić. Ona je malo šire govorila o sastanku, a u svađu između Kosor i Milanovića se nije željela miješati iako je rekla da se svađe pa i parlamentu oko Europske unije uvijek vrte toga tko je više napravio na hrvatskom putu u Europsku uniju, a ne tko je više protiv. Kaže da je to dokaz da savez za Europku funkcionira. 'Mislim da je donekle korišteno u političkom nadmetanju, pokušaj da se samo na jednu stranu prebaci zasluga za uspjeh Hrvatske ili budući uspjeh Hrvatske na putu u Europskoj uniji. Mislim da je potpuno jasno s obzirom na trajanje procesa da su zasluge na svim stranama Mislim da će glavni profit biti na stranama hrvatskih građana', zaključila je Pusić.