TEŠKO RAZUMLJIVA KOSOR

'Pregovore možemo završiti u roku koji sami sebi nismo zadali'

08.04.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je sinoć za HTV-a kako su razgovori s predsjednikom Europske komisije (EK) Joseom Manuelom Barrosom i povjerenikom Štefanom Fueleom poticaj i dodatni vjetar u leđa.

Na upit je li Hrvatska predugo u čekaonici, premijerka je odgovorila kako ne bi rekla da smo u čekaonici. ‘Radimo dosta, naši pregovori traju dugo jer smo zemlja koja je imala više od 120 mjerila za otvaranje i zatvaranje određenih poglavlja’, rekla je dodavši kako je bilo teškoga i zahtjevnog posla, koji je odrađen.

Premijerka Kosor je istaknula kako i dalje vjeruje da je moguće završiti pregovore u roku (kraj lipnja) koji nismo sami sebi zadali, jer je o tome govorilo mađarsko predsjedništvo, premijer Viktor Orban, ali i visoki dužnosnici EK kao i mnogi njezini kolege u zemljama EU.

Na upit postoje li zemlje koje Hrvatskoj nisu sklone, premijerka Kosor je rekla kako Vlada ne razmišlja na taj način. ‘Razmišljamo prije svega o poslu kojeg moramo učiniti i kojeg činimo prije i iznad svega zbog građanki i građana RH’, napomenula je. Istaknula je da je sve ono što Hrvatska čini, reforme koje provodi važno zbog nas i budućnosti Hrvatske, a onda i za završetak pregovora.

Ocijenila je kako je ostalo još nešto od posla u poglavlju 23 te da u travnju očekuje zatvaranje najmanje dva, a moguće i tri poglavlja. Nakon toga preostaje još poglavlje 8 vezano za brodogradilišta i poglavlje 23 u kojem moramo učiniti još nekoliko koraka, dodala je.

Odgovarajući na pitanje ide li se na izbore ako ne završimo pregovore, premijerka Kosor je rekla da ako pregovori ne bi bili završeni u roku koji smo predvidjeli, tada definitivno, kazala, mislim da je pregovore moguće dovršiti u ovoj godini

‘Mi možemo pregovore završiti u ovoj godini i nakon toga potpisati pristupni ugovor, a onda ići na referendum’, rekla je dodavši kako se čudi zahtjevima iz nekih oporbenih stranaka, primjerice SDP-a, da izbori budu odmah ili u lipnju.

Kosor je upozorila da u slučaju izbora odmah, tehnička vlada ne bi mogla završiti pregovore jer, podsjetila je, ona ne može donositi odluke vezane za financije.

Na pitanje pregovori ili izbori ako ne završimo pregovore u lipnju, Kosor je rekla kako su pregovori prioritet za Vladu. ‘Koncentrirajmo se na taj posao i pokušajmo sve da se taj mali ostatak uspješno završi’, poručila je.

Podsjetivši kako kampanja nije počela te da izbori nisu još raspisani, rekla je kako treba raditi posao u pregovorima i u gospodarskom oporavku.

‘Ne mogu prihvatiti zahtjeve da ovo bude izgubljena godina’, rekla je ocijenivši kako oni koji traže izbore odmah, traže da ovu godinu izgubimo te da se ne bavimo investicijama i završetkom pregovora nego da se bavimo sami sobom i vlastitim strankama.

Istaknula je kako će izbori biti u roku, odnosno do kraja ove godine te podsjetila kako se ustavno redoviti izbori trebaju održati do 11. ožujka 2012.

‘Izbori će biti do kraja godine, a krajem lipnja ćemo objaviti i datum’, rekla je dodavši kako bi taj okvir trebao biti dovoljan i za najnestrpljivije koji kao jedini program imaju samo izbore.

Kazala je kako vjeruje da ćemo pregovore završiti prije izbora.

Na upit o konsenzusu političkih stranaka oko ulaska Hrvatske u EU, premijerka Kosor je istaknula kako se treba razgovarati jer ima i onih koji jednako ‘kao i mi stavljaju završetak pregovora u središte pozornosti’.

Zauzela se za dijalog i poštovanje ocijenivši kako bi korak dalje u tom smislu mogla biti i današnja sjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju EU.

Građani pojma nemaju tko je Barroso