MILINOVIĆ GASI VATRU

Zbog pobune liječnika zatvara se splitska Medicina?

07.04.2011 u 18:50

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Darko Milinović danas je pokušao ugasiti vatru među splitskim liječnicima: njih četrdesetak kuvertiralo je svoje otkaze na Medicinskom fakultetu, nezadovoljno jer im je u KBC-u Split najavljeno smanjenje plaće budući da istodobno rade i u bolnici i na fakultetu

Svojom akcijom zaprijetili su propašću splitske Medicine, koja bi njihovim odlaskom praktički morala staviti ključ u bravu, a u javnost su pustili i priču da u Dugopolju namjeravaju otvoriti privatni fakultet.

Kumulativni rad liječnika na dva radna mjesta nije nimalo nepoznata praksa, dapače: isti je slučaj i s medicinskim fakultetima u Zagrebu i Rijeci. U Splitu je skandal izbio nakon što je USKOK, na temelju anonimne kaznene prijave, upao u bolnicu i otkrio da se liječnicima isplaćuje puna plaća iako im u ugovorima o radu stoji šestosatno radno vrijeme.

Pored toga, na fakultetu su primali 50 posto plaće, pa su godinama bili na 150 posto primanja. Naradili su se ljudi, a tvrde da su ugovori njihovih kolega u drugim hrvatskim gradovima čak i povoljniji - iako, kažu, ni oni nisu plaćeni koliko bi trebali biti.

'S ministrom Milinovićem imali smo dug i kvalitetan razgovor, dogovoreno je da će se u idućih četiri do pet dana pronaći rješenje našeg problema', kazao nam je povjerenik Hrvatskog liječničkog sindikata u KBC-u Split Božo Bota. On tvrdi da su, iako im je u ugovorima stajalo šestosatno radno vrijeme, splitski liječnici u bolnici svejedno odrađivali punih osam sati. Plaća s fakulteta, kaže, u prosjeku je iznosila tek oko 3.200 kuna mjesečno.

'Nećemo dozvoliti neopravdano smanjenje plaća', upozorava Bota. Priliku za ostvarivanje svojih prijetnji dobit će već za nekoliko dana, kada KBC Split krene dijeliti plaće za ožujak, po najavama, liječnicima angažiranima na Medicinskom fakultetu one će biti smanjene za 25 posto.

Dekan fakulteta prof. Matko Marušić, pak, tvrdi da je cijeli problem zakuhala 'skupina ljudi koja planira udar na Medicinu i želi preuzeti ovaj fakultet'. Liječnici se, kaže, s pravom bune jer se pitanje kumulativnog rada ne može rješavati samo na primjeru jedne bolnice i jednog fakulteta, a država očito nije voljna brzo i efikasno riješiti problem.

'Ta skupina želi kaos, želi obezvrijediti sve što smo napravili posljednjih godina', dodaje Marušić. Treba napomenuti da mu uskoro istječe mandat, pa bi velika bura oko kumulativnog rada mogla biti tek predigra za izbor novog dekana. Marušić se uzda u ministra znanosti Radovana Fuchsa i tvrdi da se 'neće dopustiti gašenje Medicine', druga strana s nadom gleda u Milinovića.

'Što je kazao, da netko želi kaos i preuzimanje fakulteta? Svašta! Što reći, paranoika ima svugdje... Ja mu u svakom slučaju neću biti protukandidat', odgovorio je Bota netom nakon što je izašao iz Milinovićeva ureda.