SVE OPCIJE I DALJE SU OTVORENE

Je li Bajić Daimlerom HDZ-u izbio glavni argument?

06.04.2011 u 16:01

Bionic
Reading

Nakon što je nabavka 210 vatrogasnih kamiona postala predmet kriminalističke istrage, članovi vladajućeg HDZ-a izvlačili su je kao argument o korumpiranosti konkurentskog SDP-a ističući da korupcija nije prvenstveno problem njihove stranke, kako bi se moglo zaključiti na temelju aktualnih istraga. No, nakon jučerašnjih uhićenja HDZ-ovih sponzora, a ne SDP-ovih dužnosnika, socijaldemokrati su likovali. Međutim, pravni stručnjaci upozoravaju su sve opcije i dalje otvorene i da tijekom istražnog postupka broj osumnjičenih može rasti

Nakon što su zbog zlouporabe položaja i ovlasti te pranja novca u aferi Daimler uhićena i ispitana trojica karlovačkih poduzetnika, suvlasnici tvrtke IM Metal iz Ozlja, Marko Vuković i Ivan Žabčić te inženjer Tomo Godec, u ime SDP je nastupio Ranko Ostojić prozvavši ministra policije Tomislava Karamarka da je lagao kad je rekao da je riječ o uskočkom predmetu. Zajedničkim priopćenjem na Ostojića su ubrzo reagirali MUP i Državno odvjetništvo ističući da je od početka slučaj Daimler vođen u nadležnosti USKOK-a, no nakon dovršenja ove faze istrage predmet ustupljen Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu kao stvarno nadležnom.

'Svi izvidi u vezi s ovim predmetom, kao i suradnja putem međunarodne pravne pomoći s njemačkim i američkim pravosudnim tijelima, provođeni su zbog osnovne sumnje da je počinjeno kazneno djelo iz nadležnosti Zakona o USKOK-u', poručili su iz policije i tužiteljstva.

Pojasnili su da je, sukladno tome, USKOK koordinirao istragu i dostavljao policiji sve zahtjeve za provođenjem izvida. 'Nakon što je dovršena ova faza kriminalističkog istraživanja u kojoj su utvrđena kaznena djela zlouporaba položaja i ovlasti iz članka 337. st. 1. i 4. KZ-a i pranje novca iz članka 279. st. 2 KZ-a za trojicu osumnjičenika, predmet je ustupljen Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu', zaključili su u zajedničkom priopćenju.

O ovoj političko-pravnoj zavrzlami oko nadležnosti u otkrivanju navodnih nezakonitosti u slučaju Daimler razgovarali smo s odvjetnikom i pravnim stručnjakom Veljkom Miljevićem, koji nam je objasnio da činjenica da je predmet trenutno prepušten Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu ne umanjuje njegovu pravnu težinu.

'Ne smijemo zaboraviti da su USKOK i Državno odvjetništvo svi dio istog pravosudnog sustava. To što je određeni predmet nakon uskočke obrade u jednom trenutku prepušten u nadležnost nekom od županijskih državnih odvjetništva, ne znači da on ne može, već sutra, postati ponovno uskočki', kazao nam je Miljević.

Da bi predmet bio uskočki, mora postojati osnovana sumnja na kazneno djelo iz članka 333. o postojanju grupe koja je formirana za počinjenje kaznenih djela. Trenutno u ovom slučaju nije utvrđeno postojanje tzv. zločinačke organizacije, ni nakon maratonskog ispitivanja kod istražnog suca Ivana Perkovića, koji je uhićenom trojcu Vuković-Žabčić-Godec odredio 48-satni pritvor.

Trijumfalni komentari iz SDP-a da su bili u pravu kad su tvrdili da nitko iz vlade pokojnog Ivice Račana nije za nabavku 210 vatrogasnih kamiona uzimao mito, u ovom su trenutku utemeljeni, budući da nitko od prozivanih dužnosnika, barem zasad, nije obuhvaćen istragom.

No, nije isključen preokret u cijelom slučaju. 'Naime, već, sutra ili kroz neko vrijeme može narasti broj osumnjičenika u ovoj aferi. I to je sasvim legalan i legitiman tijek istražnog postupka', kazao je Miljević. Pojasnio je da, primjerice, netko od uhićenih može dati iskaz u kojem će teretiti još nekog da je bio poticatelj ili pomagač u počinjenju navedenih kaznenih djela. Recimo, može reći da ja sam bio dio grupe koja je imala za cilj pribavljanje materijalne koristi, ali na to me je nagovorio tadašnji državni dužnosnik, o čemu svjedoči dokumentacija koju vam nudim. U tom slučaju predmet ponovno postaje uskočki.

Valja istaknuti da se afera Daimler često spominjala u političkim prepucavanjima HDZ-a i SDP-a prilikom saborskih rasprava o korupciji. HDZ-ovci su je koristili kao protuargument SDP-u koji ih je napadao zbog brojnih korupcijskih afera. Svojedobno je ministar policije Tomislav Karamarko u Saboru najavio da je iz SAD-a u Hrvatsku stiglo 30 tisuća dokumenata 'težak' spis o kupnji 210 vatrogasnih vozila tvrtke Daimler-Benz iz 2003. Karamarko je tada istaknuo da se radi o USKOK-ovoj istrazi, pa ne može otkrivati detalje.

Mediji su uz slučaj Daimler spominjali imena bivših ministara iz Račanove vlade: Šimu Lučina (unutarnji poslovi), Ljubu Jurčića (gospodarstvo) i Matu Crkvenca (financije), koji su potpisali ugovor s njemačkim proizvođačem. Sva trojica odbacila su optužbe da su primala mito, a Crkvenac je čak upozorio da je predstavnik Daimlera Gero Hermann 'uz odobrenje uprave' priznao krivnju te tvrtke za podmićivanje dužnosnika hrvatske Vlade od 2002. do siječnja 2008. godine.

Sva trojica bivših dužnosnika iz vremena koalicijske vlade isticala su da je važno da se što hitnije provede detaljna istraga o toj aferi, da ih se ne bi prozivalo za nešto s čime, tvrde, nemaju veze.