UPRAVA VEČERNJEG LISTA O HND-U

'Ako se Duka ne ispriča, tužit ćemo ga'

05.04.2011 u 14:37

Bionic
Reading

Uprava Večernjeg lista osvrnula se na nedjeljno priopćenje HND-a koje potpisuje predsjednik Zdenko Duka te očekuje javnu ispriku zbog Dukine izjave da novine trebaju profesionalne novinare da bi izlazile implicirajući time da novinari koji u Večernjaku ne štrajkaju, a koji rade s ugovorom o suradnji, nisu profesionalni

'Taj isti predsjednik strukovne udruge, kada sakuplja članove i članarine, koristi Pravilnik HND-a koji izričito kaže da se 'pod ispravama o profesionalnom novinarskom statusu podrazumijevaju (...) i ugovori ili druge isprave o suradnji’. Neka HND objavi koliko je njihovih članova status profesionalnih novinara steklo temeljem ugovora o suradnji s nekim medijem i dokazima o prihodima iz novinarstva. Ako su oni zaista profesionalni novinari, onda su optužbe koje HND iznosi na račun Večernjeg lista neodgovorno politikanstvo. A ako nisu, što rade u redovima HND-a i zašto HND ubire i njihovu članarinu?' pita se uprava Večernjeg lista na čelu s Borisom Trupčevićem.

Ističu da su neki od najboljih hrvatskih novinara honorarci i RPO-ovci te se pitaju zašto HND slobodne novinare ne prepoznaje kao profesionalne, dok ih Zakon prepoznaje.

Uprava Večernjeg lista traži od HND-a i Sindikata novinara Hrvatske da prestane koristiti Večernji list kao polugu za nacionalnu sindikalnu bitku te se preko leđa Večernjaka obračunavati sa svim vlasnicima medija u zemlji.

Duku pak pozivaju da se javno ispriča ili će ga biti prisiljeni tužiti zbog klevete i povrede ugleda Večernjeg lista. 'Očekujemo dakle javnu ispriku predsjednika HND-a Zdenka Duke Večernjem listu zbog netočnih i neistinitih tvrdnji iznesenih u nedjeljnom priopćenju na račun Večernjeg lista kao poslodavca i svih onih 320 večernjakovaca koji usprkos štrajku 59 zaposlenika svakodnevno proizvode kvalitetne novine', zaključuje uprava.