PRISILNA ŠTEDNJA

Ministrima baš ne ide rezanje troškova

05.03.2009 u 12:22

Bionic
Reading

Štednja ministrima baš i ne ide od ruke. Kresanje troškova obuhvatit će uglavnom tzv. materijalne izdatke, a o smanjivanju subvencija ili kapitalnih ulaganja nema ni govora. Sudeći prema uštedama koje su dosad najavili, Vlada će rebalansom moći uštedjeti jedva milijardu kuna

Jutarnji list otkriva da će najviše uštedjeti ministar Božidar Kalmeta, koji planira u svom resoru mora, prometa i infrastrukture srezati troškove za oko 400 milijuna kuna.

U Ministarstvu obrane su, prema izvorima Jutarnjeg lista, planirali uštedjeti oko 200 milijuna kuna. Prema istom izvoru, veliki projekti MORH-a - nabava novih odora, nabava 21 oklopnog vozila i dva protupožarna aviona - ne dolaze u pitanje.

U Ministarstvu unutarnjih poslova kažu da mogu uštedjeti između 100 i 115 milijuna kuna: odlučeno je, navodno, da se u potpunosti odustaje od nabavke novih odora za pripadnike temeljne policije. Uštede će biti i na prijevozu zaposlenika, na što MUP godišnje troši 170 milijuna kuna.

Ako uspije u tome, neće se morati otkazivati planirana nabavka 200 automobila vrijednih 164 milijuna kuna za USKOK, no srezat će se troškovi za opremanje graničnih prijelaza u skladu s potrebama Schengena, pa granični prijelazi Goričan i Macelj neće biti opremljeni čitačima registarskih pločica.

Pankretićevo Ministarstvo poljoprivrede svoj će proračun srezati za 100 milijuna kuna, i to bez da se dira u poticaje, koji čine oko 80 posto proračuna. Smanjenje poticaja je moguće, kažu, jedino ako se država odluči na rezanje plaća u javnom sektoru.

Iznos od 95 do 100 milijuna kuna Čobankovićevo Ministarstvo za regionalni razvoj uštedjet će na rezanju troškova reprezentacije i novog zapošljavanja.

U Ministarstvu gospodarstva neslužbeno se govori o nekoliko desetaka milijuna kuna ušteda. Ministarstvo turizma bi u ovoj godini moglo uštedjeti između četiri i pet milijuna kuna, no štedjeti se neće na pripremi turističke sezone, od koje Vlada ima velika očekivanja. Umjesto toga, štedjet će se na administrativnim troškovima.

Ministarstvo vanjskih poslova
pripremilo je uštedu od 15,9 milijuna kuna, potvrdila je Jutarnjem državna tajnica Bianca Matković. Najveći dio ušteda namjerava se ostvariti na troškovima ugovorno zaposlenih djelatnika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Dodatno će smanjiti i troškove službenih putovanja, reprezentacije, zakupnina nekretnina u inozemstvu te najamnina vozila.

Ministrica Kosor u svom resoru obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti više od 40 milijuna kuna uštedjet će smanjivanjem troškova za stambeno zbrinjavanje invalida Domovinskog rata, financiranje udruga, sufinanciranje spomenika Domovinskog rata, izdvajanja za projekte zapošljavanja branitelja.