Hrvatska POSLIJE ZAVRŠETKA RADA ICTY-JA

Hrvatska dobiva nedovršene haške optužnice

  • Autor: Novi list
  • 5.4.2011 9:35:49
  • 5.4.2011 8:11:04

Hrvatski sudovi dobit će haške optužnice za ratne zločine, saznaje Novi list iz neslužbenih izvora bliskih pravosuđu u Zagrebu. Radi se o predmetima za koje se procijeni da ih Haški sud ne bi mogao uspjeti završiti do kraja svog rada

Neki računaju da bi iz Haaga moglo biti ustupljeno više desetaka, možda i stotinjak predmeta. Prema neslužbenim izvorima u Zagrebu, Novi list navodi da će predmeti biti podijeljeni sudovima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Ti sudovi imaju odjele za ratne zločine i već imaju znatna iskustva na tom planu. Županijski sud u Rijeci je prije svega postao poznat po suđenju gospićkoj skupini i generalu Mirku Norcu. To je bila prva velika rasprava koja je po mnogočemu bila na rubu haških suđenja, a Hrvatska je tada 'položila' prvi veliki ispit.

Jedan od problema koji bi se mogli pojaviti je razlika u pravosudnim sustavima, jer Sud u Haagu radi po anglosaksonskom viđenju prava. Osim Hrvatske, suđenja će biti ustupljena i drugim državama u regiji. Mnogi se pitaju što će biti s bjeguncima poput Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Haag zasad ne želi prepustiti ta suđenja nacionalnim sudovima.

No formiran je poseban 'rezidualni mehanizam' po kojem će se suditi svim optuženicima koji nakon 30. lipnja 2012. stignu u Haag. Suđenje Mladiću u tom bi slučaju najvjerojatnije bilo prepušteno Srbiji, a Hadžiću Hrvatskoj.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još