PRIJAVA IZ IDS-A

Popisivači im nisu dopustili da se izjasne kao Istrijani

04.04.2011 u 19:21

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba mladih IDS-a Vili Rosanda kazao je na današnjoj konferenciji za novinare u Puli da je taj klub ovih dana zaprimio nekoliko prijava građana Istre, pretežito s područja Poreča, Juršića i Šikića, kojima 'popisivači nisu dopustili da se izjasne kao Istrijani'

Ustvrdivši da je time narušeno osnovno ustavno i ljudsko pravo birača, Vili Rosanda pozvao je građane da takve i slične primjere prijave Županijskome povjerenstvu za popis stanovništva ili da se putem Facebooka obrate Klubu mladih. Rekao je kako su dosadašnje nepravilnosti prijavili sami građani, kojima je tijekom popisivanja rečeno da se ne mogu izjasniti kao Istrijani, a nekima se, kaže Rosanda, zbog toga prijetilo i novčanim kaznama.

'Neka popisivači rade svoj posao i drže se zakonskih okvira', poručio je Rosanda, dodajući da takvi slučajevi ne začuđuju kad se sjetimo kako je bilo na zadnja dva popisa, 1991. i 2001. godine. Riječ je o tipičnom primjeru kršenja ljudskih prava, ustvrdio je i pozvao građane da se, kad je riječ o nacionalnosti, izjasne onako kako se osjećaju.

Dodao je kako će tijekom dana podnijeti prijavu Županijskome povjerenstvu i Državnom zavodu za statistiku kako bi se uočene nepravilnosti ispravile i uklonile. Ujedno će Klub mladih IDS-a zatražiti da popisivači još jedanput obiđu ta mjesta na kojima je bilo nepravilnosti i utvrde točnost zabilježenih podataka.