DORICA NIKOLIĆ

'Novi zakon o socijalnoj skrbi je teška blamaža'

04.04.2011 u 14:37

Bionic
Reading

Prijedlog novog zakona o socijalnoj skrbi je teška blamaža za Hrvatsku koja će imati odjeka u Europskoj uniji, upozorila je HSLS-ovka Dorica Nikolić, bivša državna tajnica za zdravstvo i socijalnu skrb

Ovaj novi zakon uopće nije novi zakon, jer nema potrebnih novina dogovorenih prema zajedničkom memorandumu s EU-om, kazala je Nikolić. Osim što je način donošenja zakona bio kao da je riječ o tajnoj službi, a ne o

socijalnoj skrbi, istaknula je da su glavni problemi novog-starog zakona to što i dalje nema inkluzivnog dodatka, niti socijalne mirovine, a napose to što nema decentralizacije sustava socijalne skrbi.

Umjesto decentralizacije, imamo docentralizaciju koja se ogleda u ukidanju centara socijalne skrbi koji postaju podružnice zavoda za socijalnu skrb, a ravnatelje će birati upravna vijeća, ali uz suglasnost ministra koji će i određivati cijene, upozorila je Nikolić. Smatra pritom da ministar Darko Milinović ni ne zna što se događa u njegovom resoru te da su mu oni koji su ga informirali 'nasapunali dasku', jer kako bi drugačije mogao izjaviti da se godinama ne događa ništa po pitanju reforme sustava socijalne skrbi.

Stoga, da bilo koja vlada ne bi morala ukinuti ovaj zakon, Nikolić smatra da ga treba vratiti natrag, i to široj radnoj skupini, te sve raditi u skladu s usvojenim zaključcima i suradnjom te nakon rasprave sa svim zainteresiranim sudionicima procesa. U suprotnom, upozorava Nikolić, ova će teška blamaža imati odjeka i u EU.