Hrvatska NEUGODAN SUSRET NA PANTOVČAKU

Josipović: Književnica je dala poetsko viđenje našeg susreta

Nakon što su hrvatski mediji prenijeli tekst Ivane Bodrožić Simić o njenom neugodnom iskustvu u Uredu predsjednika, Ivo Josipović je u razgovoru za Večernji list otkrio da je mlada književnica dala pogrešan opis njihovog susreta. 'Temeljna razlika u našem razgovoru bio je odnos prema pomirenju i potrebi da se nevine žrtve, ma kojem narodu pripadaju, tretiraju s jednakim poštovanjem', kazao je predsjednik RH

'Ona je pozvana na prijedlog mog savjetnika za branitelje Freda Matića kao stradalnica u Domovinskom ratu koja je ostvarila zavidan književni uspjeh. Njezin opis našeg susreta vidim kao određeno poetsko viđenje, jer svatko tko je bio u Uredu, a takvih je građana zaista puno, zna da susreti, od osiguranja do načina razgovora, izgledaju bitno drukčije. Poštujem žrtvu koju je podnijela njezina obitelj i ona osobno, naravno, i cijenim njezin rad. Ali temeljna je razlika u našem razgovoru bio odnos prema pomirenju i potrebi da se nevine žrtve, ma kojem narodu pripadaju, tretiraju s jednakim poštovanjem. Od takvog etičkog i političkog načela nikada neću odstupiti, pa i ako netko zastupanje takvog stava doživljava kao neugodu', pojasnio je Josipović u Večernjem listu.

Književnica Ivana Bodrožić Simić je u tekstu za beogradski književni časopis Beton opisala susret s predsjednikom Ivom Josipovićem u njegovom uredu na Pantovčaku vrlo neugodnim od samog početka. Naime, Josipoviću na početku uopće nije bilo jasno zašto je došla na sastanak.

Bodrožić je taj trenutak neugodnosti opisala ovim riječima: 'Predsjednik se dobronamjerno smješka, kima glavom, zauzimamo svoje pozicije, sjeda preko puta mene, dolazi trenutak da mi se obrati. – I, recite – s visine koja mu priliči zainteresirano prozbori – koji je vaš problem?'

Sljedeća neugodnost u tom susretu uslijedila je nakon što je Bodrožić pokušala od Josipovića doznati nalazi li se u dokumentima koje mu je svojedobno predao srbijanski predsjednik Tadić u Vukovaru nešto o njezinom ocu koji je nestao na Ovčari. Predsjednik joj je otkrio da ne zna jer to nije gledao.

Bodrožić je napisala da se ispostavilo da je Tadić predao Josipoviću rentgenske snimke i povijesti bolesti pacijenata vukovarske bolnice iz 1989. i 1990.

'Valjda za slučaj, ako je netko od tih pacijenata još živ, pa mu na sljedećoj kontroli zatreba. Inače, postoji divna fotografija primopredaje tog paketa važnog sadržaja. Zbilja povijesni trenutak', sarkastično je zaključila vukovarska književnica.

Predsjednik Josipović joj je zamjerio njezin stav da prvi Tadićev posjet Vukovaru i formalnu ispriku nije trebalo vezivati s posjetom Paulin Dvoru gdje su ubijeni srpski civili. Objasnila mu je takav svoj stav riječima: 'Napad na Vukovar bio je dio službene politike tadašnje Jugoslavije, dok s Paulin Dvorom, gdje su ubijeni srpski civili, to nije bio slučaj.'

Nakon toga se Josipović potrudio detaljno joj objasniti kako su ubijani srpski civili te je upoznati s njegovim povijesnim izjavama o svim temama koje su otvorene prilikom Tadićevog posjeta Hrvatskoj.

Tekst o susretu s Josipovićem te 'njezinom problemu sa Srbima', pod nazivom 'Kost u grlu', u cijelosti možete pročitati ovdje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još