TPORTAL OTKRIVA

Medikol registrira aparate preko Mačekove tvrtke

01.04.2011 u 14:01

Bionic
Reading

Sva tri PET/CT uređaja u vlasništvu Medikola u očevidnik Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode upisala je tvrtka Iceberg International Trading koju je osnovao i vodio broker Drago Maček, prvooptuženi u aferi Brodosplit

Danas je kao osnivačica Iceberg International Tradinga istaknuta Lela Maček, članica Uprave. Njen član je i Hrvoje Matovinović, koji je u aferi Brodosplit optužen za pranje novca, a Drago Maček bio je član Uprave do 2007. godine. No on je i dalje direktor tvrtke Iceberg Benz koja se nalazi na istoj adresi kao i Iceberg International.

Tvrtka je registrirana za trgovinu na veliko i posredovanje u trgovini, ali i za vinogradarstvo, poslovanje nekretninama, prijevoz robe i putnika, djelatnost marina te za uvoz i izvoz medicinskih proizvoda.

Lela Maček nam je pojasnila da Iceberg International nije uvoznik Medikolovih PET/CT uređaja, već da su samo nositelji rješenja pri Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinsku opremu.

Naime, da bi se medicinska oprema registrirala, potrebni su ovlašteni stručnjaci i educirano osoblje koje uvoznik uglavnom nema. Proizvođač, koji je u slučaju PET/CT uređaja Philips, angažira tvrtku koja ima potrebne kvalifikacije za registraciju medicinskog uređaja.

'Posredovanje u trgovini' brokera Mačeka

Podsjetimo, ime Drage Mačeka široj javnosti je postalo poznato prije više od četiri godine, kad je izbila prva veća korupcijska afera Brodosplit, u kojoj je, prema navodima iz optužnice, splitski škver oštećen za 4,7 milijuna američkih dolara.

Prvooptuženi Maček je u aferi Brodosplit zastupao njemački Wessels, naručitelja četiriju tankera. Drugooptuženi je tadašnji direktor Brodosplita Goran Vukasović, a trećeoptuženi komercijalist brodogradilišta Ante Luetić. Prema optužnici, Maček ih je poticao na zloporabu položaja i ovlasti.

Afera je otkrivena kad je iz Austrije stiglo upozorenje o pranju novca u Brodosplitu. Tadašnja uprava dogovorila je s Wesselsom posao po cijeni od 51,5 milijuna dolara po tankeru, ali je Vukasović sklopio dodatne ugovore po kojima se naručitelju vraća 1,9 posto od ugovorene cijene za proviziju. Kad je Wessels uplatio pet milijuna dolara predujma, Brodosplit je od toga 4,7 milijuna vratio na naručiteljeve ciparske račune. Novac je bio prebačen na račun tvrtke u Austriji, u kojoj je jedini ovlaštenik bio Drago Maček, tadašnji direktor Iceberg Internationala. On je pak podizao novac i doznačivao ga na račune ostalih optuženika za pranje novca, među kojima je Hrvoje Matovinović, tadašnji zaposlenik Iceberga, a danas član Uprave te tvrtke.

Maček je, kako je 2006. pisao Jutarnji list, do 1997. godine radio u Ini i policiji. Kada je te godine država osnovala tvrtku Hrvatska brodogradnja, poduzeće za nadzor škverova, postao je direktor nabave. No u to vrijeme pokreće i tvrtku Iceberg International, koju je registrirao za razne poslove posredovanja u brodogradnji iako je paralelno radio sličan posao za državu. Tvrtka se bavila i nabavom rendgenske opreme za bolnice, a to radi i danas.