ZAKAŠNJELA PAMET

Tek nakon afere zaključili da nam treba PET/CT uređaj

01.04.2011 u 10:48

Bionic
Reading

Ministar Darko Milinović prije dva dana najavio je da će novoosnovano povjerenstvo Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi pregledati sve dijagnoze pacijenata koji su od 2007. koji su prošli PET/CT pretragu. Naime, radi se o više od 11 tisuća pacijenata ili 17 tisuća pretraga. Povjerenstvo je u rekordnom roku od dana i pol pregledalo sve dijagnoze i zaključilo da se 'u najvećem broju radi o onkološkim pacijentima za koje je ta pretraga inducirana'

U priopćenju Ministarstva zdravstva ne govore koji je to najveći broj pacijenata i što je s ostalima, koji su pretragu prošli, a nisu onkološki bolesnici.

Najavljuju da je Povjerenstvo zaključilo kako će u roku od dva tjedna Hrvatsko onkološko društvo, Hrvatsko društvo za nuklearnu medicinu te Hrvatsko društvo radiologa revidirati dosadašnje smjernice Hrvatskog društva za nuklearnu medicinu za korištenje PET/CT-a.

'Iste smjernice bit će dostavljene Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Stav je Povjerenstva da bi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje trebao nakon toga implementirati navedene smjernice te plaćati pretrage samo ukoliko su napravljene u skladu sa smjernicama. U protivnom, odobrenje za pretragu treba donijeti posebno povjerenstvo', stoji u priopćenju.

'Povjerenstvo mišljenja da bi se taj broj mogao uklopiti u 1.000/milijun stanovnika. Ipak, Povjerenstvo je mišljenja da bi smjernice trebale biti te koje bi definirale konačno pravo bolesnika na pretragu'.

Zanimljivo je da je Povjerenstvo zaključilo da 'najsofisticiranija dijagnostička i ina medicinska oprema mora biti instalirana u bolnice I. kategorije' kako bi se osigurao optimalan razvoj akademske, kliničke i znanstvene medicine. Povjerenstvo zaključuje kako PET/CT uređaj mora biti u barem jednoj takvoj instituciji.

Znači, iako struka nekoliko godina ima potrebu za PET/CT dijagnostičkim uređajem, tek nakon afere Medikol i istupa vodećih radiologa, ali i ostalih vrhunskih liječnika u medije, uređaj bi se napokon mogao nabaviti.