UKIDANJE HITNE POMOĆI

Vrgorčani će zbog Milinovića blokirati prometnice

01.04.2011 u 10:40

Bionic
Reading

Blokirat ćemo kompletan promet kroz grad Vrgorac, nijedno vozilo s autoceste nećemo pustiti prema jugu niti ćemo ona s juga zemlje pustiti na autocestu, poručuju Vrgorčani koji su bijesni na najnoviju odluku Ministarstva zdravstva

Najnovijim prijedlogom reforme hitnih službi Republike Hrvatske, vrgoračka će hitna služba biti ukinuta u postojećem obliku.

Grad sa 7.500 stanovnika, teritorijalno najveći u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koji pokriva 284 km2, za koji je vezana obližnja Hercegovina, granični prijelaz s BiH, i u kojemu je izlaz s autoceste Dalmatine gdje se u ljetnom vikendu na vrgoračke ulice slije više od 20.000 automobila, ostaje bez Hitne medicinske pomoći. Vrgorac je bio među prvim gradovima u Županiji kojemu je ukinuto rodilište (bez obzira na to što i danas ima veliki broj trudnica) i očito će biti među prvima kojemu ukidaju hitnu pomoć.

Prema dosadašnjem rasporedu, Vrgorac je imao dva punkta pripravnosti, od kojih je svaki uključivao liječnika, medicinsku sestru – tehničara i vozača. Prema najnovijoj mreži hitnih pomoći koju je objavilo Ministarstvo zdravstva, Vrgorac bi imao status T2, prema kojemu bi imao samo medicinsku sestru – medicinskog tehničara specijalista. U praksi to znači da Vrgorac ostaje bez dosadašnjih timova u kojima su liječnici i vozači, a neće biti ni klasičnih dežurstava ni vozila Hitne pomoći.

Prema nekim informacijama, Darko Milinović trebao bi doći u Vrgorac u subotu, na 21. obljetnicu osnutka HDZ-a, pa će građani Vrgorca imati priliku pokazati svoje nezadovoljstvo ministrovom reformom sustava hitne pomoći.

Po prijedlogu ministra Darka Milinovića, usluge hitne službe zadržat će Metković i Makarska te, što je vrlo zanimljivo, i Šestanovac, dok Vrgorac neće.

Ministar Milinović je možda zamislio da će se hitni slučajevi, na primjer prometne nesreće na izlazu s Dalmatine, rješavati u Šestanovcu.

Ukoliko se ovaj prijedlog usvoji i Vrgorcu ukine Hitna pomoć, Vrgorčani su spremni na prosvjede i blokirat će ceste.
'Blokirat ćemo kompletan promet kroz grad Vrgorac i raskrižje na Ravči gdje je izlaz s Dalmatine', poručuju Vrgorčani koji su nedavno već blokirali raskrižje na Ravči prosvjedujući protiv sporog rješavanja odrona na cesti Makarska - Vrgorac.