POSAO HAC-A I SKLADGRADNJE

Prskalo i Lovrinčević dobili dva dana istražnog zatvora

31.03.2011 u 15:35

Bionic
Reading

Dvojica bivših članova uprave Hrvatskih autocesta (HAC) Jurica Prskalo i Marijo Lovrinčević večeras su dovedeni pred istražnu sutkinju zagrebačkog Županijskog suda koja im je zbog sumnje da su HEP oštetili za više od 50 milijuna kuna odredila 48-satno zadržavanje u pritvoru.

Neslužbeno se doznaje da im se na teret stavlja još jedan štetni ugovor s tvrtkom Skladgradnja od koje su zatražili da sagradi odmorište na nepristupačnom terenu gdje se nalazila kamena stijena, što je višestruko poskupjelo gradnju.

Prskalo i Lovrinčević ostali su kod obrana koje su iznijeli policijskim istražiteljima, a istražna sutkinja Vera Polak Presečki odredila im je 48-satno zadržavanje u pritvoru zbog sumnje da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke, izjavio je Hini glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić

Nakon ispitivanja kod istražne sutkinje dvojica osumnjičenih, koje se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti prilikom izgradnje uslužnog objekta Ploče na budućoj autocesti Zagreb – Dubrovnik, odvedeni su u pritvor u Remetincu.

Iz iste je kaznionice Prskalo nakon drugog lišavanja slobode izašao u veljači ove godine, a i Lovrinčević je u Remetincu ranije proveo tri mjeseca.

Bivši predsjednik HAC-ove uprave Prskalo od ranije je osumnjičen u čak dvije afere u kojima je to javno poduzeće navodno ostalo bez više od 50 milijuna kuna. Najprije je, zajedno s Lovrinčevićem, krajem studenog 2009. uhićen u slučaju 'Nesklad' u kojem se čelnicima HAC-a na teret stavljalo da su HAC oštetili za najmanje 22 milijuna kuna ugovorivši posao bojanja cijevi tunela Sveti Rok i Mala Kapela s tvrtkom Skladgradnja u vlasništvu Slavena Žužula.

Uz Prskala, Lovrinčevića i Žužula u slučaju 'Nesklad' Županijsko državno odvjetništvo teretilo je i direktora Sektora za građenje Gorana Legca te glavnog inženjera projekta Bosiljevo-Sveti Rok Željka Kandžiju.

Svi osim Žužula iz pritvora su pušteni u veljači 2010. no Prskalo je nakon devet mjeseci ponovno uhićen, ovoga puta po nalogu USKOK-a zbog umiješanosti u aferu Fimi media.

Osim Prskala, tada su uhićena još trojica HAC-ovih dužnosnika, šef financija Josip Sapunar, bivši direktor autoceste Rijeka - Zagreb Zlatko Korpar i još jedan bivši predsjednik uprave Mario Crnjak.

Svu četvoricu USKOK tereti da su dodjeljivali poslove bez javnog natječaja te iz HAC-a preko tvrtke 'Fimi media' izvukli više od 26 milijuna kuna.

Nedjelo je naprije priznao Sapunar koji je iznio obranu i izašao iz zatvora sredinom prosinca, dok su ostala trojica, uključujući i Prskala, iz Remetinca izašli početkom veljače ove godine.

Mediji su duže vrijeme pisali o navodnim nezakonitostima počinjenima tijekom izgradnje 'Dalmatine', od prevelike cijene kilometra autoceste do preplaćenih radova na odmorištima i pogrešno navedene ukupne dužine izgrađene trase.

SKLADGRADNJA: NE DOVODITE NAS U VEZU S NOVIM UHIĆENJIMA

Iz tvrtke Skladgradnja priopćenjem mole da se oni ne dovode u vezu s posljednjim uhićenjima te navode: 'Prije nešto više od mjesec dana prvi put se u medijima tvrtku Skladgradnja počelo dovoditi u vezu sa spomenutim odmorištem. Tada je Slaven Žužul, direktor Skladgradnje, podastro javnosti čvrste dokaze kako su svi ugovoreni radovi uredno obavljeni i kako 'brdo nije nestalo'.

Spomenute radove Skladgradnja je radila kao podizvođač splitskog Konstruktora o čemu svu dokumentaciju imaju i istražni organi. 'Napominjemo da Skladgradnja kao podizvođač nije mogla utjecati na lokaciju objekata ili smjer trase, stoga molimo da nas se neopravdano ne dovodi vezu s navodnim nepravilnostima u ovom slučaju.'