POPIS STANOVNIŠTVA

Biskupi pozivaju: Izjasnite se kao katolici

31.03.2011 u 15:08

Bionic
Reading

Hrvatski biskupi pozvali su vjernike da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne kao katolici te slobodno 'izreknu istinu kako ne bi zanijekali sami sebe'

Biskupi su odgovorili na inicijativu 'Nisam vjernik' te pozvali one koji su kršteni i koji se osjećaju vjernicima da se tako izjasne i na popisu stanovništva. 'Za onoga tko je kršten u Katoličkoj crkvi i njoj pripada, izjasniti se katolikom znači slobodno izreći istinu i ne zanijekati samoga sebe', poručuju biskupi.

Ne čude se što se 'u zadnje vrijeme na razne načine pripadnike Katoličke crkve pokušava otkloniti od izjašnjavanja da su katolici, zamutiti pogled i stvoriti drukčiju sliku o hrvatskome društvenom tkivu od onoga kakvo ono civilizacijski i kulturološki zapravo jest', kažu biskupi u pismu koje su novinarima podijelili na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

Mesiću odgovorili molitvom za domovinu

Na novinarski upit kako komentiraju izjavu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića da je post i molitva za pravednu presudu generalima u Haagu pokušaj politizacije i dovođenje u pitanje Haškog suda, četiri biskupa nisu imala komentara. Kažu, dva su dana zasjedali i nijedan od njih nije vidio Mesićevu izjavu. 'Koja mu je bila intencija, pitajte njega, no bojimo se da je riječ o iskonstruiranosti', rekli su biskupi i pozvali na molitvu za domovinu 8. travnja.

Komisija Hrvatski martirologij i svehrvatski grob

Gospićki biskup Mile Bogović istaknuo je kako je u sklopu HBK-a osnovana komisija pod nazivom Hrvatski martirologij koja će se sastojati od svećenika i povjesničara. Oni će imati zadaću utvrditi je li među žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća bilo onih s elementima mučeništva.

Istaknuo je kako HBK podržava Zakon o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata te nastojanja Ministarstva unutarnjih poslova da provede istragu tih zločina.

Biskup Bogović, začetnik ideje o svehrvatskom grobu koji bi trebao biti pokraj Crkve hrvatskih mučenika na Krbavskom polju, pojasnio je da bi se u toj grobnici našle kosti ubijenih koji su neidentificirani, a koje se nađu u jamama. Tvrdi da nema govora o tome da bi se kosti s Bleiburga ili pak iz Jazovke prenosile na Krbavsko polje, već samo iz neobilježenih jama. Spomenuo je i zakon iz 1946. prema kojem su sva domobranska, ustaška i njemačka groblja potpuno uništena. 'Tim je ljudima zanijekano pravo na ime i na grob, a to svakome pripada', zaključio je Bogović.

Četiri tisuće ljudi u organizaciji papinog posjeta

Pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski otkrio je neke detalje o posjetu papa Benedikta XVI. Hrvatskoj 4. i 5.lipnja. Na zagrebačkom Hipodromu, gdje će se održati središnje misno slavlje, biti će 300 medicinskih sestara, a na misi će sudjelovati 600 pjevača i svirača.

Na Zagrebačkom velesajmu bit će smješteno dvadesetak tisuća mladih iz cijele Hrvatske, a tamo će im biti posluženi i obroci. Bit će dvije tisuće volontera, a ukupno će četiri tisuće osoba sudjelovati u četiri susreta s papom.

Koliki će biti konačni troškovi papinog dolaska, biskup Gorski nije mogao reći jer je, kako kaže, još rano da bi se sve moglo uzeti u obzir. Biskup bračko-hvarsko-viški Slobodan Štambuk na to je pak prozvao medije da se za troškove ne interesiraju kada u Hrvatsku dolazi neki državnik.