BUDIŠA U SPLITU

'S HDZ-om se ne smije koalirati, krivi su za propast'

31.03.2011 u 14:47

Bionic
Reading

'Mnogi mi zamjeraju da sam puno puta došao i otišao s političke scene, no svi moji potezi temeljili su se na političkim okolnostima u određenom trenutku, dopuštam da u nekom slučaju i nisam bio u pravu. Iz aktivne politike povukao sam se nakon što sam u desetoj izbornoj jedinici poražen od Ive Sanadera, a vjerujem da su se stvari danas promijenile, da je vidljivo ono što je tada bilo dobro skriveno. Dakle, bilo bi bolje da neki ljudi nikada nisu ni došli na političku scenu', kazao je u Splitu bivši predsjednik HSLS-a Dražen Budiša

Potvrdio je da je od predsjednika stranke Darinka Kosora dobio ponudu da nosi HSLS-ovu listu u Devetoj izbornoj jedinici, no konačnu odluku donijet će stranka nakon Uskrsa.

'Vidite da ne znamo ni kako će izgledati jedinice, njihovo prekrajanje u izbornoj godini moglo bi biti težak promašaj za Hrvatsku, i na unutarnjem političkom planu i u međunarodnoj javnosti', upozorio je Budiša.

Tvrdi da HDZ mora snositi konzekvence za stanje u koje su doveli Hrvatsku u svoja dva mandata, pa s tom strankom nipošto ne treba koalirati nakon izbora, a on sam aktivirao se jer želi pomoći HSLS-u 'koji očito raste i po broju članova i po podršci u javnosti'. U predstojećem mandatu Budiša sebe nipošto ne vidi u Vladi, već želi da se njegov glas čuje u Saboru.

Kako rijetko daje intervjue, novinari su Budišu zasuli nizom pitanja, pa je progovorio i o situaciji u Bosni i Hercegovini. Pohvalio je konsenzus svih vodećih političkih snaga Hrvata u Hrvatskoj i BiH, a kritizirao ponašanje predstavnika američke politike u BiH, koji de facto podržavaju pretvaranje Federacije u bošnjački entitet.

Upitan za skorašnju hašku presudu hrvatskim generalima, Budiša je tek kratko odgovorio da očekuje da ona bude oslobađajuća. Konkretniji komentar će, kaže, izreći nakon što presuda bude objavljena.