PROTAGORA O POPISU STANOVNIŠTVA

'Nemojte se izjašnjavati kao vjernici zbog pritiska okoline'

31.03.2011 u 12:13

Bionic
Reading

Već sutra započet će novo popisivanje stanovnika, a u upitniku će jedno od pitanja biti vezano uz vjeru. Upravo to pitanje zasmetalo je udruzi Protagora koja se bavi zaštitom ireligioznih osoba

Da je ovogodišnji popis stanovništva neprihvatljiv, pogotovo rađen na ovakav način, u Protagori argumentiraju s nekoliko razloga. Naime, osim što popisivanje nije tajno te bi pojedinac zbog izražavanja vjere ili nevjere mogao biti izložen pritiscima, problem u Protagori vide i u tome što u većini slučajeva pojedinci ne odgovaraju osobno na pitanja, nego to u njihovo ime čini član obitelji.

'To je sasvim nelegitimno iz prostog razloga što član obitelji može namjerno ili nenamjerno (iz neznanja) navesti netočne podatke. Vlastitu religijsku pripadnost može izraziti samo osoba na koju se to odnosi, nitko drugi', rekla je Marijana Bijelić iz Protagore.

Protagoru je zasmetalo i to što se građane ne ispituje o religiji, nego o vjeri, što je u principu intimno pitanje koje ne podliježe uvijek jednostavnoj kategorizaciji.

'Problematično je i to što je u upitniku poimence ponuđen samo odgovor za katoličku vjeroispovijest, što je krajnje sugestivno i diskriminirajuće. Da država uopće ima namjeru postići objektivne rezultate, trebaju biti ponuđeni svi mogući odgovori abecednim redom ili ne treba biti ponuđen nijedan odgovor pa ispitivač mora upisati upravo ono što mu ispitanik kaže', rekla je Bijelić, dodavši da je također neprihvatljivo da se postavlja pitanje o religijskoj pripadnosti djece kojoj roditelji najčešće pripisuju vlastitu religiju.

Što je Protagora?

Protagora je organizacija civilnog društva osnovana 2006. godine u Zagrebu. Osnivači su joj devetero intelektualaca iz Zagreba i Istre. Protagora je udruga za zaštitu ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta, a njezino djelovanje je usmjereno na postizanje potpune ravnopravnosti svih građana bez obzira na svjetonazorsko opredjeljenje te ukidanje bilo kakvih društvenih privilegija za pripadnike bilo kojeg svjetonazorskog ili religioznog opredjeljenja.

Udruga Protagora smatra vjersko izjašnjavanje u popisu stanovništva neprihvatljivim i zalaže se za njegovo uklanjanje. Prije ovogodišnjeg popisa udruga poziva sve one koji ne prakticiraju religiju i ne dijele stajališta s vjerskim zajednicama da se samo zbog tzv. tradicionalnih razloga ili pritiska okoline ipak ne izjašnjavaju kao vjernici.

U Protagori su upozorili da se prava ireligioznih ljudi krše gotovo svakodnevno, što su potkrijepili i primjerima poput religijskih simbola u javnim institucijama (sudnice, policijske postaje, županijski uredi i sl.), vjerskih ceremonija na javnim i državnim manifestacijama (posvećivanje medicinskih aparata, blagoslivljanje sportskih dvorana itd.), vjerskih procesija u sklopu državnog protokola (prisega za predsjednika RH, mise kod državnih praznika), promicanja neutemeljenih, dogmatskih elemenata unutar školskog programa (osporavanje evolucije, netočne tvrdnje o seksualnosti i kontracepciji itd.), religijskog vrijeđanja i šovinističkih stavova prema ljudima drukčijih seksualnih i vjerskih uvjerenja (homoseksualci su bolesnici, nevjernici su prazni, ateizam je zlo i sl.), pristranog odnosa države prema religijskim institucijama (štetan ugovor s Vatikanom, obavezno sudjelovanje svih poreznih obveznika - pa i ireligioznih - u financiranju vjerskih zajednica, netransparentnost financija religijskih udruga itd.).