JURČIĆ KRITIZIRAO VLADU

'Izmjene Zakona o privatizaciji INA-i su neozbiljne i opasne'

30.03.2011 u 23:01

Bionic
Reading

Ekonomist Ljubo Jurčić izjavio je večeras da je Hrvatska samostalno odlučila privatizirati Inu te da je strani partner prihvatio pravila koja je ona propisala, pa je sada za Hrvatsku nezgodno mijenjati ta pravila

Jurčić je danas održao predavanje i sudjelovao na tribini "Sumrak krivonomije", koju je organizirao Primorsko goranski savez.

Na upit posjetitelja tribine, Jurčić je rekao da nije u redu "ako se zalažemo da privučemo stranog investitora, a da mu se sada, kada je po hrvatskim pravilima uložio novce, kaže "nema više".

"Ako se sada postavlja uvjet od 49 posto, pitanje je bi li investitori po tim uvjetima bili kupili dionice", rekao je dodavši da je to neozbiljno i može biti opasno.

Premijerka Jadranka Kosor jučer je najavila da će Vlada u subotu predložiti izmjene zakona o privatizaciji Ine tako da ubuduće nitko ne može imati više od 49 posto dionica u Ini. Objasnila je da su pripreme za izmjenu tog zakona na tragu "događaja vezanih za odluku Hanfe". Naime, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je u ponedjeljak, 28. ožujka, privremeno obustavila trgovanje dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi, a obustava će trajati do kraja trgovinskog dana 1. travnja.

Jurčić je na tribini kazao da u Hrvatskoj treba promijeniti pristup politici i na prvo mjesto staviti industrijsku, a ne monetarnu politiku. Nakon toga treba stvoriti uvjete za rad i infrastrukturu i postaviti regionalnu politiku. Na trećem mjestu treba biti financijska politika koja će odrediti način financiranja, a tek na posljednjem mjestu monetarna politika, koja mora proizvesti dovoljno novca da bi sve moglo funkcionirati.

Trebalo je povećati domaću javnu potrošnju, a ne ju smanjivati, te ju preusmjeriti u one dijelove koji će pomoći domaćoj proizvodnji i zaposlenosti, ocijenio je Jurčić dodavši da kod nas samo financijska industrija ostvaruje velike profite, a ne proizvodnja, jer je sustav postavljen tako da se ne isplati raditi i proizvoditi.

Ocijenio je da "treba napraviti veliku transformaciju", koju "ne vidi u pričama političara koji se kandidiraju da će voditi državu" te da je "krivo shvaćanje koliko će tko dati za radno mjesto, jer se ono ne kupuje nego stvara."