POPIJAČ O NOVOM ZAKONU

'Želimo znati tko pokušava preuzeti INA-u'

30.03.2011 u 20:41

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Đuro Popijač izjavio je u srijedu u Jeruzalemu da se želi vidjeti tko stoji iza kupovine dionica Ine na tržištu kapitala te naglasio da će hrvatska vlada iskoristiti sve mehanizme da zaštiti interese strateških partnera Ine, dakle hrvatske vlade i mađarskog MOL-a.

Popijač je to izjavio upitan o najavi da će Vlada na sjednici u subotu predložiti izmjene zakona o privatizaciji Ine po kojima nitko ne bi mogao imati više od 49 posto dionica hrvatske naftne kompanije.

"Mi danas imamo situaciju da se na tržištu događa kupovina dionica gdje u suštini ne znamo tko ih kupuje i želimo ovom inicijativom reći da sprječavamo zapravo neprijateljsko preuzimanje”, rekao je Popijač ističući da vlada želi zaštiti interese dvaju stateških partnera - hrvatske vlade i MOL-a.

"Želimo vidjeti tko stoji iza tog preuzimanja, ali ne radi se o bilo kakvoj diskriminacija od strane vlade prema bilo kome", rekao je dodajući da će ovu reakciju vlade sigurno netko protumačiti kao "prepisivanje inicijative SDP-a".

Popijač je ustvrdio da to nema nikakve veze s inicijativom SDP-a.

"To zaista nema nikave veze s SDP-om inicijativom koja je bila promovirana negdje sredinom prosinca, dakle točno u onom vremenu kad je MOL predao sasvim legitimnu incijativu odnosno javnu ponudu preuzimanje dionica, umjesto kupovine dionica od manjih dioničara", kazao je dodajući da su ta SDP-ova inicijativa i prijedlog zakon bili usmjereni protiv preuzimanja većinskog vlasništva od strane MOL-a.

Popijač je kazao kako misli da je "naš regulator (Hanfa) reagirao ispravno i zaustavio je trgovinu dionicama".

"Mislim da će i druga tijela i institucije države učiniti svoje i da će se na kraju morati vidjeti tko je u suštini iza svega, čiji je to novac. Mi znamo da je više od 75 milijuna eura uloženo u te dionice", rekao je dodajući kako hrvatska vlada želi biti sigurna da se ne radi o pranju novca.

"Mi ne pretpostavljamo da MOL kao naš strateški partner čini bilo što što nije u skladu sa zakonom", rekao je.

Premijerka Jadranka Kosor jučer je najavila da će vlada u subotu predložiti izmjene zakona o privatizaciji Ine tako da ubuduće nitko ne može imati više od 49 posto dionica u Ini. Objasnila je da su pripreme za izmjenu tog zakona na tragu "događaja vezanih za odluku Hanfe".

Naime, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je u ponedjeljak, 28. ožujka, privremeno obustavila trgovanje dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi, a obustava će trajati do kraja trgovinskog dana 1. travnja.

Hanfa je u objašnjenju navela da je u predmetu nadzora nad trgovanjem dionicama Ine utvrdila značajno trgovanje od strane inozemnih investitora te je, u cilju transparentnosti trgovanja, zaštite ulagatelja i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na tržištu kapitala, od nadležnih stranih regulatora zatražila relevantne podatke nužne za utvrđivanje činjenica od značaja za nadzor.

Hanfa je u ponedjeljak objavila i priopćenje u kojem je navela da je raspoložive podatke o investitorima i tijeku trgovanja dionicama Ine "dostavila drugim službenim tijelima u Hrvatskoj na postupanje iz njihove ovlasti i nadležnosti" te da "saznanja iz dnevne obrade podataka o trgovanju kao i dodatne informacije od inozemnih regulatora mogu biti od utjecaja na daljnje postupanje Agencije u smislu obustave trgovanja".

U mađarskom MOL-u danas su na upit o odluci Hanfe kazali kako odluke Hanfe ne komentiraju.

Na upit o vladinim najavama zakonskih izmjenama prema kojima nitko ne bi mogao imati više od 49 posto dionica Ine, u MOL-u kažu da "u ovom trenutku to ne mogu komentirati, jer još nisu vidjeli konkretan prijedlog". "Općenito, i dalje vjerujemo da je vlasnički udio od 50 posto ograničene važnosti s obzirom na važeći ugovor dioničara", rekao je glasnogovornik MOL grupe Domokos Szollar.