DAN STATUTA ISTARSKE ŽUPANIJE

'Decentralizacija Hrvatske je nužnost'

30.03.2011 u 15:10

Bionic
Reading

U povodu Dana Statuta Istarske županije danas je u povijesnom zdanju Istarske sabornice u Poreču održana svečana sjednica Skupštine Istarske županije

'Na temelju iskustva povijesti zatvorili smo jednu stranicu i donijeli Statut za budućnost', kazao je u uvodnom govoru predsjednik županijske Skupštine Dino Kozlevac, podsjetivši da su Statutom potvrđene temeljne vrijednosti za koje se Istra odavno opredijelila, kao što su suživot, poštivanje tradicija, sloboda, no podsjetio je i da građani u svojim životima sve više osjećaju teret gospodarske krize.

'Ne možemo biti zadovoljni dinamikom izlaska iz krize koja se nudi. Tražimo ono što je odavno omogućeno građanima EU, snažnu decentralizaciju, kako ovlasti, tako i sredstava', istaknuo je Kozlevac, predsjednik županijske Skupštine te ujedno i predsjednik istarskog SDP-a, koalicijskog partnera vladajućeg IDS-a.

'Decentralizacija Hrvatske je nužnost bez koje naša zemlja nikad neće biti konkurentna kao druge zemlje EU. Nadam se da će to shvatiti, ako ne u ovoj, onda u nekoj drugoj vladi', kazao je istarski župan Ivan Jakovčić.

Istaknuo je da je za Istru trenutno najvažnije pitanje izgradnja nove bolnice u Puli te kako očekuje da će ga vlada do ljeta riješiti. 'Raduje nas volja talijanskih susjeda da nam pomognu izgraditi pulsku bolnicu, ali hrvatska Vlada mora zatvoriti financijsku strukturu', kazao je Jakovčić

Župan je i ovom prigodom naglasio da se izlazak iz krize mora bazirati na radu, znanju i inovacijama odnosno novim proizvodima i uslugama, a ne na 'logici brze zarade', te pozvao na zajedništvo, iskrenost, otvorenost i dijalog kao put za ostvarivanje ciljeva.

Počasni građanin Istarske županije, bivši predsjednik Stjepan Mesić, također je u govoru naglasio kako očekuje da se građani na predstojećim izborima izbore i za veći stupanj decentralizacije, a založio se i za razvoj turizma, industrijalizaciju Hrvatske te stvaranje novih vrijednosti. Između ostalog, osvrnuo se i po pitanju golfa.

'Mi imamo tri igrališta i 33 udruge za borbu protiv golf igrališta. Borci protiv golfa kažu da će tu dolaziti bogati, pa ti bogati će tu negdje i jesti', komentirao je u svom stilu Mesić, inače strastveni golfer.