RIJEČKI SDP U AKCIJI

'Milinović provodi amerikanizaciju hrvatskog zdravstva'

30.03.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Uoči početka sjednice Hrvatskog sabora SDP-ovi saborski zastupnici iz Rijeke Željko Jovanović, Slavko Linić, Romana Jorković i Luka Denona danas su se nakon duže stanke obrušili na predsjednicu Vlade Jadranku Kosor i HDZ, jer oni, kako je rečeno, Hrvatsku guraju u nered, proizvode kaos i nezakonito stanje u državi na svakom koraku, a Kosoričine priče o crvenom i crnom dokaz su da nakon Tuđmanovog kulta ličnosti i Sanaderovog kulta dvoličnosti sada imamo nju – predsjednicu nelogičnosti, jer ne zna što je uzrok, a što posljedica hrvatske svakodnevice

Kao što je nevješta u engleskom jeziku, Jovanoviću se čini da se ne snalazi najbolje ni s bojama o kojima govori, od crvene i crne do plave i zelene, koje su građani Hrvatske već izmijenili na svojim licima, što ona

nije primijetila.

'Crvenu od srama što nam HDZ-ova Sanader - Kosor vlada već osmu godinu sramoti državu svakim svojim potezom, zelenu boju mučnine koja je posljedica vrijeđanja zdravog razuma svih nas prozirnim najavama izbornog inženjeringa, koji im neće omogućiti pobjedu, a istovremeno 350.000 nezaposlenih i 80.000 radnika koji rade, a ne primaju plaću je i poplavilo od straha za egzistenciju', rekao je Jovanović i dodao da će HDZ Hrvatsku zaista zaviti u crno ne budu li izbori što prije.

Po njemu je jedino pravo pitanje HDZ ili SDP, a ne crveno ili crno, što je lažna dilema koju Kosor širi. Tvrdi da SDP građanima nudi istinu, znanje, odgovornost i pravdu, a HDZ sve suprotno.

'Hrvatska pod vlašću HDZ-a i politički korumpiranih koalicijskih partnera HSS-a i SDSS-a svakim danom pravno i demokratski postaje sve ugroženija, a najnoviji izborni inženjering Predsjedništva HDZ-a je krunski dokaz za to', drži Jovanović te im poručuje da o tome razmišljaju kada govore o zatvaranju poglavlja 23, odnosno o vladavini prava i modernoj hrvatskoj državi, jer 'to nema veze s tim, kao što su i priče o nultoj toleranciji na korupciju, dok je Kalmeta ministar, a Kirin gradonačelnik, prejeftina demagogija'.

Smatra da će Hrvatska ipak ući u EU i riješiti i problem korupcije, ali ne zahvaljujući nego usprkos HDZ-u, te da HDZ-ova korupcijska hobotnica ide dalje. U HDZ-u vidi krivca što Hrvatska još nije članica EU, ali i ako pregovori ne završe u lipnju.

Osvrnuo se i na, kako je rekao, nedavno izveden HTV-ov igrokaz 'Jabuka – Jadranka' u kojem je Kosor nekoliko puta spomenula udarnu riječku trojku te joj poručio da se upravo po tome razlikuju, jer SDP ima udarne, a HDZ kriminalne trojke.

O tome koliko loša politika može biti štetna i na zdravstveni sustav govorila je Romana Jerković, posebno se osvrnuvši na 'novu nebulozu – slučaj Medikol', koja se svodi na pogodovanje privatnim, a na štetu i na račun javnih interesa.

'Ministar Milinović provodi amerikanizaciju hrvatskog zdravstva, od zdravstva je već napravio robu, a od državnih bolnica ubožnice. Umjesto da se očituje o aferi o kojoj bruji cijela Hrvatska, on bježi od novinara i tako šalje građanima vrlo lošu i jasnu poruku – građani, nas nije briga za vas, i ako imate invalidnu djecu, možete biti bolesni, a ako ste siromašni, što se nas tiče, možete i umrijeti', rekla je Jerković, zapitavši se tko mu je to pravo dao.

'Kada nema argumenata za bilo kakav pomak za poboljšanje stanja u Hrvatskoj, ide stara teza – ljudi, ponovo crveni komunisti jašu i oni će donijeti propast Hrvatskoj', rekao je Denona, koji drži da građani nisu nasjeli na Josipovićevu provokaciju da će se Hrvatska zacrvenjeti, jer je dogorjelo do noktiju pa će i crveni biti dobri da pokušaju izvući zemlju na rubu propasti iz ovakvog stanja.

Linić je rekao da SDP-ovi prijedlozi zakona u domeni gospodarstva čekaju već pet mjeseci i ne dobivaju prostora te da je za njih pravo iznenađenje bilo kada se Kosor prije nekoliko dana probudila i rekla da nitko neće steći 50 plus jednu dionicu u Ini jer to nije nacionalni interes.

'Gospođa Kosor zaboravlja da je zajedno sa Sanaderom početkom 2008. rekla da su uvoz električne energije i dobavni pravci iz svijeta okosnica programa. To je ponovila i u 2009. Sada su joj puna usta svih mogućih investicija, a jadni potpredsjednik Milošević se ubija kako da pokuša izgraditi hidroelektrane', tvrdi Linić.

'Teško je kad netko ne zna što čini, zaista smo onda u opasnosti', smatra Linić, ipak sretan što Kosor dolazi k svijesti pa joj je skrenuo pažnju da se u Hrvatskoj avet koja je najopasnija za hrvatsko gospodarstvo zove nelikvidnost.

'80.000 hrvatskih društava je u blokadi, ne plaćaju radnike, poreze ni račune, 37 milijardi kuna je registriranih neplaćenih računa te preko 33 milijarde kuna neplaćenih poreza i doprinosa', nabrojao je Linić, poručivši da se ta avet mora riješiti na stručan i odgovoran način te podsjetio da u SDP-ovim prijedlozima postoji zakon o osiguranju plaćanja.