REKTOR ALEKSA BJELIŠ

Najveći pad upisnih mjesta na društveno-humanističkim fakultetima

30.03.2011 u 12:29

Bionic
Reading

Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je na jučer održanoj sjednici odluku o kvotama i iznosima studentskih participacija u troškovima studiranja za prvu godinu studija u akademskoj godini 2011/2012. Prema odluci za upis osigurano je 12.410 mjesta, što je za 167 manje nego u godini prije

'Najveće smanjenje upisnih mjesta, njih 153, dogodilo se na društveno-humanističkim fakultetima. Broj upisnih mjesta iz godine u godinu pada, ali se ne mogu napraviti drastični rezovi odjednom', kazao je rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš.

Na 33 zagrebačka fakulteta 10.646 rezervirano je za redovite, 1.355 za izvanredne i 409 mjesta za strane studente. Sukladno odluci iz 2007. godine, iz Senata najavljuju, da će i ove godine upise povoditi po linearnom modelu.

Drugim riječima, u okviru kvote od 10.646 mjesta njih 3.913 studirat će bez plaćanja, 3.321 plaćat će participaciju prema linearnom modelu, odnosno po uspješnosti, a maksimalni će iznosi participacija plaćati 3.412 studenta.

Ako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) donese odluku o pokrivanju troškova studiranja za studente koji sljedeće akademske godine upisuju prvu godinu studija, kao što je to bio slučaj ove akademske godine, studentima se neće naplatiti participacije.

Ako MZOŠ donese drukčiju odluku, participacije za buduće studente ostat će na razini prošlogodišnjih.

Najviša cijena za godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicine na engleskom jeziku, za koji je predviđeno 50 mjesta i svih 50 za strance, treba izdvojiti 51.100 kuna. Iza njega slijedi Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu na kojem za godinu studiranja na studiju poslovnih i informacijskih sustava treba platiti 9.500 kuna.

Uz bok njemu nalaze se Medicinski, Farmaceutsko-biokemijski, Veterinarski i tri Akademije (muzička, dramska i likovna) s cijenom od 9.240 kuna. 'Najjeftinije' je studiranje uz participaciju na pojedinim smjerovima Tekstilno-tehnološkog fakulteta za koje treba izdvojiti dvije tisuće kuna.