MINISTARSTVO BRANITELJA

'Tvrdnje Petra Janjića su neistinite'

29.03.2011 u 19:17

Bionic
Reading

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti neistinitima i neutemeljenima je ocijenilo današnje tvrdnje predsjednika Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata (URHOR) Petra Janjića da institucije koje su dužne rješavati probleme branitelja to ne čine

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti demantira navode Petra Janjića - Tromblona, koji je potpuno neutemeljeno zaključio da se ne rješavaju problemi hrvatskih branitelja, prozivajući za neodgovornost, nerad i namjerne diverzije u rješavanju svih problema hrvatskih branitelja, kaže se u priopćenju kojim ministarstvo reagira na današnju konferenciju za novinare na kojoj je Janjić pozvao branitelje na prosvjed te najavio da će URHOR osnovati braniteljski fond.


Istupajući u ime URHOR-a, Janjić je u biti pokazao očite namjere političkog angažiranja te smo uvjereni kako je za svoje istupe više motiviran željom za političkim angažmanom, nego za pomoći 'obespravljenim braniteljima', koje poziva na uistinu bizarne aktivnosti, kaže se u priopćenju.

Samo u prošloj godini Uprava za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji odgovorila je na oko 20 tisuća raznih podnesaka i zahtjeva, a u prva tri mjeseca ove godine na više od pet i pol tisuća pismenih podnesaka, uz brojne prijeme i telefonske razgovore. K tome, djelatnici županijskih centara za psihosocijalnu pomoć MOBMS-a u 2010. obavili su 57.309 intervencija, od čega 3.813 mobilnih intervencija s ciljem žurne pomoći hrvatskim braniteljima, navodi se u priopćenju.

Paušalnu i netočnu tvrdnju Petra Janjića da je u dvije godine postojanja Udruge ratnika Hrvatskog obrambenog rata, u čije ime je istupa, proslijedio zahtjeve za rješavanjem oko 400 predmeta, demantiramo činjenicom da je u protekle dvije godine navedena Udruga Ministarstvu uputila svega dva zahtjeva, na koja je i odgovoreno, ističe se.

Također, u svrhu demantiranja navedenih neistina želimo istaknuti i iznimno uspješan rad Fonda hrvatskih branitelja, kojim od utemeljenja upravljaju hrvatski branitelji i većina članova Upravnog odbora su predstavnici braniteljskih udruga. Zahvaljujući uspješnom upravljanju Fondom, svake godine osigura se više od 10 tisuća stipendija za hrvatske branitelje i djecu hrvatskih branitelja, a nedavno je krenula isplata dividendi za protekle dvije godine, kaže se u priopćenju uz poruku kako nema potrebe za kampiranjem pred Ministarstvom budući da su njegova vrata svim hrvatskim braniteljima širom otvorena.