Hrvatska JOŠ JEDAN ZAJEDNIČKI APEL

Josipović i Kosor zabrinuti zbog stanja u BiH

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor u utorak su u zajedničkoj izjavi izrazili zabrinutost produbljivanjem političke krize u Bosni i Hercegovini i očekivanje da svi čimbenici u BiH zaštite jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz ureda predsjednika i vladina ureda za odnose s javnošću

'Predsjednik Republike Hrvatske i predsjednica Vlade Republike Hrvatske izražavaju zabrinutost produbljivanjem političke krize u Bosni i Hercegovini, koja prijeti daljnjim zaoštravanjem odnosa u Federaciji BiH i blokadom uspostave vlasti na državnoj razini', stoji u zajedničkoj izjavi.

'Republika Hrvatska je vitalno zainteresirana za stabilnost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, kao prijateljske susjedne države. Ta stabilnost se temelji na uvažavanju većinske volje svakog od triju konstitutivnih naroda, pa tako i hrvatskog naroda, kako je iskazana na općim izborima', navodi se.

'Očekujemo od svih čimbenika u BiH, i Ureda visokog predstavnika, da osiguraju i zaštite ustavni položaj i institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini', ističu Josipović i Kosor, dodajući kako umjesto bilo kojeg oblika radikalizacije pozivaju na povratak dijalogu i traženju rješenja koja su u interesu Bosne i Hercegovine i svih njezinih konstitutivnih naroda i građana.

'Kao članica euroatlantske zajednice, Republika Hrvatska je spremna zajedno s partnerima iz međunarodne zajednice pomoći i poduprijeti traženje takvog rješenja', stoji na kraju zajedničke izjave predsjednika i premijerke RH.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko u ponedjeljak je privremeno suspendirao odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kojima je osporena zakonitost uspostave Doma naroda parlamenta Federacije BiH te poništen izbor predsjednika i dva dopredsjednika tog entiteta.

Ta suspenzija izazvala je oštru reakciju vodstava HDZ BiH i HDZ 1990. koja smatraju da je SIP postupio ispravno te da bi se, budući da većinsku glasačku potporu Hrvata u BiH imaju ove dvije stranke, iz njih trebali birati i hrvatski dužnosnici u tijelima vlasti Federacije BiH.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još