VELIKA ZDRAVSTVENA AFERA

Je li struka korumpirana i tko stoji iza Medikola?

29.03.2011 u 16:24

Bionic
Reading

Monopol, reketarenje, sukob interesa – riječi su koje najjednostavnije mogu opisati odnos javnog i privatnog zdravstva u Hrvatskoj. Gubitnik u ovom neprirodnom savezu je, naravno, javno zdravstvo, tj. sami pacijenti. Najnovija afera s privatnom poliklinikom Medikol samo je jedan u nizu primjera pogodovanja privatniku na štetu pacijenata

No tko je odgovoran za to; privatnici zasigurno ne; oni gledaju isključivo profit te iskorištavaju dane im mogućnosti. Aktualni ministar zdravstva Darko Milinović u slučaju Medikola može tvrditi kako mu je obraz čist, jer je ugovor na deset godina kojim se Medikol obvezuje na kupnju pet PET/CT uređaja 2007. potpisao Milinovićev prethodnik Neven Ljubičić. Za sada je nabavljeno pet uređaja - dva u Zagrebu te jedan u Rijeci i Splitu. Postavljanje ovog dijagnostičkog uređaja u osječki KB spriječio je sam Milinović.


No ova afera u koju je prste upleo i USKOK tek je jedan od primjera pogodovanja države privatnim interesima. 'Ja već godinama ukazujem na nedopustivo miješanje javnog i privatnog zdravstva. Svi se slažemo da je u svim aspektima najgori državni monopol, no još je gora stvar kompletan privatni monopol', rekao je za tportal Rajko Ostojić, gastroenterolog i saborski zastupnik SDP-a.

Pojašnjava kako privatnici nemaju interesa za neprofitabilne grane medicine, već isključivo one koje donose velik profit, a to je upravo dijagnostika kojom se Medikol primarno bavi. Profit donosi i hemodijaliza te dijelom pedijatrija, rekao je Ostojić. Samo bi naivna osoba mogla misliti kako je slučajno da su posljednjih nekoliko godina privatnici u javno zdravstvo ušli upravo u tim granama.

USKOK stigao i u zdravstvo

Tko je to dozvolio, tko to kontrolira, koliko se često smiju raditi takvi pregledi, pita se Ostojić te dodaje kako je u redu da privatnici uzimaju krišku torte javnozdravstvenog kolača, no ističe kako se oni se moraju na tržištu boriti na transparentnima načelima i načelima konkurencije i kompetencije. 'Tu konkurencije nema, tu je isključivo monopol', ogorčen je Ostojić. No u isto vrijeme pozdravlja činjenicu da je nakon svih mogućih korupcijskih afera na red došlo i zdravstvo, koje, smatra Ostojić, treba očistiti i postaviti jasnu granicu između privatnog i javnog.

Premijerka s vlasnikom Medikola Ivanom Rajkovićem
Cijene privatnika izjednačene s europskim, ostale ne

Ostojić upozorava na još jednu nepravilnost u ugovorima koje HZZO-o sklapa s privatnicima. Naime, cijene usluga privatnika su komplementarne s europskim cijenama. To znači da privatnici koji posluju s državom za jedan pregled ili zahvat od HZZO-a dobivaju isti iznos koji dobivaju i njihovi europske kolege. 'S druge strane, cijena naših usluga u državnom sektoru je potplaćena. To je pogodovanj, no tu su zato MUP, DORH I USKOK', zaključuje Ostojić.

Zdravstvo dostupno samo bogatima?!

Crna je prognoza onoga što će se dogoditi ako izgubimo socijalno obilježje. 'Ako sve bude u privatnim rukama, zdravstvo će biti dostupno samo bogatima', rekao je Andrija Hebrang, saborski zastupnik HDZ-a i radiolog.

Kaže kako se uvijek zalagao da zdravstvo ostane socijalno, neprofitno i svakome dostupno. Objašnjava kako njegov stranački kolega Milinović ugovore s Medikolom ne može raskinuti jer bi penali bili previsoki, no ističe kako je ministar spriječio postavljanje PET/CT u Osijeku.

Hebrang danas nije bio raspoložen komentirati konkretno, navodno nepotrebno, prekomjerno zračenje pacijenata koji su slani na snimanje PET/CT uređajem, jer je, kaže, u novinama pročitao kako je predmet pod istragom USKOK-a, a onda o tome ne može pričati.

No za Večernji list jučer je izjavio kako procjenjuje da je gotovo 50 posto pretraga PET/CT-om učinjeno bez prave indikacije, a pacijenti su primili visoku dozu zračenja zbog koje mogu oboljeti od raka. Naime, zračenje tijekom tog snimanja 625 puta je veće nego tijekom rendgenskog snimanja pluća ili srca.

'U mnogim privatnim klinikama postoje tajni ortaci'

Izgradnja bolnice Medikol u Zagrebu

'Struka je odlučila', floskula je koju se često voli izricati kada se pod svaku cijenu traži opravdanje za postupanje. Na struku se oslonio i šef HZZO-a Tihomir Strizirep koji je rekao kako je cijenu i broj pretraga PET/CT-om preporučila radiološka struka. Boro Nogalo ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, koji konstantno upozorava na maćehinski odnos prema javnim medicinskim ustanovama, a majčinski prema privatnicima, upravo u tim stručnjacima vidi glavni problem. No otkrio nam je kako iz mnogih privatnih poliklinika zapravo stoje osobe iz politike ili pak zdravstva. Stoji li i iza obitelji Rajković, koja je vlasnik Medikola te koja gradi prvu privatnu bolnicu u Hrvatskoj, netko drugi?

'Ono što se priča u našim krugovima je to da u mnogim privatnim klinikama postoje tajni ortaci i da mnoge drže ljudi koji su bili na vlasti i oni se brinu za svoje interese', rekao nam je Nogalo. No u tu je priču uvukao i pripadnike akademske zajednice, istaknute medicinske stručnjake s Medicinskog fakulteta, iz Ministarstva zdravstva i slično. Upravo ta elita uglavnom sačinjava i stručna povjerenstva i komisije koje daju zelena svjetla ovakvim ugovorima kakav je Medikol potpisao s HZZO-om.

'Tko ima gdje udjel? Tko dobiva proviziju? To je kaos, no tu su interesi određene grupacije, a akademska zajednica daje legitimitet ministrovim odlukama', kaže Nogalo te ističe kako se privatni sektor 'uortačio s Ministarstvom i HZZO-om'. Tvrdi da je privatnike pogodila recesija pa su pad prometa pokušali riješiti novcem javnog zdravstva.

Upozorava kako privatnici imaju bolji položaj od institucija javnog zdravstva, a najbolji primjer za to je bolnica kojoj je on na čelu. 'Dio akademske zajednice nas ne priznaje; to je reketarenje, netko se želi nama uvaliti, a ministar nas, kao dječju bolnicu kroz koju prođe najviše malih pacijenata, uopće ne štiti. Cipelare nas sa svih strana', kaže Nogalo koji je ranije upozoravao na pogodovanje privatnicima i namjerno upropaštavanje pedijatrije.