HDZ NE DA STAZIĆU OVLASTI

Povjerenstvo za kamione zapelo na poslovniku

04.03.2009 u 14:30

Bionic
Reading

Današnja prva sjednica Povjerenstva za utvrđivanje činjenica u vezi MORH-ove nabave 39 vojnih kamiona u prosincu 2004. prekinuta je do sutra, jer se članovi Povjerenstva nisu uspjeli usuglasiti oko Poslovnika tog tijela.

Članovi Povjerenstva iz HDZ-a odbili su Poslovnik koji predlaže predsjednik tog tijela Nenad Stazić (SDP), tumačeći da bi on predsjedniku dao prevelike ovlasti.

Takva je tumačenja Stazić odbio, ustvrdivši da su po istom poslovniku radila i prijašnja istražna povjerenstva, a HDZ-ovce je optužio da žele blokirati rad novoosnovanog tijela.

HDZ-ovac Emil Tomljanović objasnio je da je upravo zbog nepreciznih poslovnika u prošlosti dolazilo do problema i "karikiranja" rada istražnih tijela.

"Tri člana jednog povjerenstva pismeno su molili predsjednika da ne saziva sjednicu, jer su taj dan bili na putu. Predsjednik je to ipak učinio, a poslije je, na konferenciji za novinare, one koji nisu došli na sjednicu optužio da ne žele raditi svoj posao", podsjetio je Tomljanović.

Njegov stranački kolega Andrija Hebrang ocijenio je da bi predsjednik Povjerenstva, dobije li predložene ovlasti, mogao izravno značajno utjecati na zaključke Povjerenstva. Smeta mu, među ostalim, odredba po kojoj bi predsjednik tog tijela odlučivao o izuzimanju pojedinih dokumenata i pozivanju svjedoka.

HDZ-ovci su zatražili i da se predsjedniku onemogući da sjednicu saziva po volji, nego isključivo uz suglasnost potpredsjednika i tajnika Povjerenstva.

Protive se i odredbi po kojoj bi predsjednik Povjerenstva imao pravo na javno istupanje, a traže i brisanje članka po kojem Povjerenstvo kao svjedoke može ispitivati sadašnje i bivše državne dužnosnike.

"Koga ćemo onda ispitivati, nećemo valjda referente?", uzvratio je SDP-ovac Boris Šprem. On je kazao kako predsjednici svih saborskih tijela moraju sazvati sjednicu, ako to od njih zatraži trećina članova te kako ne vidi razloga da i to tijelo ne funkcionira po istom principu.

I Goran Beus Richembergh (HNS) je za to da predsjednik mora sazvati sjednicu na zahtjev trećine članova. U protivnom bi se, smatra, sjednice sazivale samo ako većina ocijeni da je to oportuno.

HDZ je prozvao da želi ispolitizirati i blokirati rad Povjerenstva.

Stazić je odbio zahtjev HDZ-ovaca da prijedlog poslovnika usuglasi s potpredsjednikom i tajnikom Povjerenstva Tomljanovićem i Markovinovićem, pa da Povjerenstvo glasuje o usuglašenom prijedlogu. Naglasio je da je rad Povjerenstva javan te da bi zato o svim člancima poslovnika trebalo raspravljati i glasovati javno.

HDZ-ovci su, međutim, zatražili da se rasprava i glasovanje o poslovničkim rješenjima odgodi dok ne sastave pisani prijedlog amandmana, na što je Stazić prekinuo sjednicu, a nastavak sazvao za sutra.

Krajem 2004., MORH je, nakon neuspjelog pozivnog natječaja, u ponovljenom postupku izravnom pogodbom kupio 39 kamiona za 35 milijuna kuna.

Sabor je, na zahtjev SDP-a, osnovao istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi jesu li istinite tvrdnje nekih medija, ali i predsjednika države Stjepana Mesića da je u kupnji bilo nepravilnosti i nezakonitosti.