HRVATSKO-SLOVENSKI SPOR

Bledski dogovor odredio ulogu posrednicima

04.03.2009 u 14:17

Bionic
Reading

Stručnjak za međunarodno pravo Davor Vidas smatra kako je okvir za mandat posredničke skupine koju je Hrvatskoj i Sloveniji predložio Ollie Rehn određen još 26. kolovoza 2007. na Bledu te da ga je definirao tadašnji slovenski premijer Janša jasnom i nedvojbenom izjavom po kojoj su on i hrvatski premijer Sanader postigli načelnu suglasnost da se neriješena granična pitanja među dvjema državama predaju Međunarodnome sudu u Haagu, a preostala će se najprije pokušati riješiti bilateralno

'Je li o tome unutar Slovenije bilo suglasnosti političkih stranaka ili ne, za međunarodno pravo nije relevantno', tvrdi Vidas. Napominje da su isto tako 'irelevantne sve naknadne interpretacije te, inače vrlo precizne, Janšine izjave'.

Riječ je bila o izjavi slovenskog premijera, javno iznesenoj i evidentiranoj magnetogramom slovenske Vlade, podsjeća Vidas i dodaje kako je samo to 'međunarodnopravno relevantno'.

'Slovenija tu izjavu naknadno ne može sama promijeniti niti od nje jednostrano odustati', ističe Vidas.

Smatra kako jedini mandat koji bilo kakva posrednička skupina nakon toga može imati jest konkretizacija toga načelnog dogovora kojim se granično pitanje i mjesto njegova rješavanja - Međunarodni sud u Haagu odijelilo od ostalih neriješenih pitanja, a koja su ostala otvorena za političke pregovore.

'Treba pretpostaviti da svrha posredničke skupine nije u pokušaju derogacije toga načelnog dogovora - no sve kad bi se takvo što (hipotetski!) i htjelo postići, Europska komisija i posrednici su u odnosu prema načelnom dogovoru dvojice premijera, postignutom 26. kolovoza 2007. na Bledu, treća strana koja ga ne može niti osnažiti niti derogirati - nego samo pomoći konkretizirati', kaže Vidas.

Dodaje da je za Europsku komisiju osobito važno to što se u ključnom dokumentu EU - Pregovaračkom okviru za Hrvatsku od 3. listopada 2005. - za rješavanje graničnih sporova izrijekom navodi samo Međunarodni sud u Haagu.

Vidas naglašava da je bledski načelni dogovor o iznošenju graničnog spora između Hrvatske i Slovenije pred Međunarodni sud postignut suglasjem premijera dvaju država, pa se zato može samo na odgovarajući način - dakle naknadnom suglasnošću dviju država o promjeni prijašnjega načelnog dogovora - derogirati. A ne može se derogirati ni blokadama ni referendumima, pa ni posredničkim skupinama samima po sebi, izjavio je.

Vidas zaključno napominje kako je 'odluka o budućnosti iznošenja graničnog spora pred Međunarodni sud ovih dana i dalje još samo u hrvatskim rukama jer održavanje bledskoga načelnog dogovora sada uvelike ovisi o tome kako će Hrvatska formulirati svoj odgovor na prijedlog povjerenika Rehna glede mandata posredničke skupine'.