ZIMSKU ODJEĆU U ORMARE

Već od sutra obilje sunca i 20-ak stupnjeva

29.03.2011 u 09:55

Bionic
Reading

Nakon nekoliko oblačnih dana i zahlađenja nebo nad cijelom Hrvatskom će se postupno razvedriti, a temperature će se ponovno vratiti na ugodnih 20-ak stupnjeva Celzijevih, najavljuju prognostičari

Minula ciklona, koju je tim Crometeo nazvao Tihana, sjevernom je Jadranu donijela obilniju kišu, ponegdje i 50-ak litara po m2. U unutrašnjosti je oborina bilo manje, većinom između 5 i 20 litara po m2. Na Zavižanu je od sinoć pa do jutros padao lagani snijeg, što za Velebit nije ništa čudno. No zanimljivo je da je Tihana tek sedma imenovana ciklona ove godine. Lani ih je u prva tri mjeseca bilo čak 14, što znači da smo 2010. imali znatno lošije vrijeme. Dakle, nema mjesta za jadikovanje.

Sunčan ostatak tjedna

U srijedu će u kontinentalnim područjima biti pretežno sunčano, ujutro mjestimice uz sumaglicu ili kratkotrajnu maglu. Tijekom dana bit će male do umjerene naoblake, a uglavnom samo u Lici postoji mogućnost za kratkotrajan, lokalni pljusak. Jutarnja temperatura kretat će se od 0 do 5°C, dok će u gorskim predjelima ponegdje biti malo niža. Najviša dnevna bit će od 14 do 19°C.

Na Jadranu će u srijedu biti pretežno sunčano, ali će mjestimično biti umjerenog razvoja naoblake uz mogućnost vrlo slabog prolaznog pljuska. Jutro će biti svježije, u zaobalju od 0 do 5°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature kretat će se od 14 do 18°C.

U četvrtak će na kopnu biti pretežno sunčano. Ujutro će mjestimice biti sumaglice ili kratkotrajne magle, a danju male, u istočnim predjelima i umjerene naoblake. Jutarnja temperatura bit će između 0 i 5°C, u gorskim predjelima ponegdje i malo niža, a najviša dnevna od 16 do 20°C.

Četvrtak će na Jadranu biti pretežno vedar. U noći će puhati burin, a danju slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova koji će na moru Dalmacije popodne prolazno biti pojačan. Najviše dnevne temperature kretat će se između 15 i 20°C.

Petak će cijeloj Hrvatskoj donijeti nešto više naoblake, međutim vrijeme će ostati uglavnom suho i toplo s dnevnim temperaturama od 20-ak stupnjeva.

Vikend za poželjeti

Prema svemu sudeći, i vikend će uglavnom biti sunčan, suh i topao. Jutarnje temperature na kopnu će se kretati od 7 do 12, a na Jadranu od 10 do 15 °C. Najviše dnevne na Jadranu će biti od 16 do 21 °C, a u unutrašnjosti od 19 do 24 °C. Na kopnu će biti toplije jer rashlađeno more, čija je temperatura trenutno između 11 i 15 °C, djeluje kao prirodni klima uređaj i ne dozvoljava veći porast temperature.

Budući da na vidiku nema nikakvog pogoršanja vremena, možemo uživati u lijepom tjednu, zimske gume zamijeniti ljetnima, ugasiti zimi obavezna svjetla na automobilima, a zimsku odjeću pospremiti u ormare, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

30. ožujka 1995. godine jako zahlađenje donijelo je snijeg u Dalmaciji, a orkanska bura u Splitu puhala je brzinom do 163 km na sat.

31. ožujka 1989. u Zagrebu je izmjerena temperatura od 26 stupnjeva Celzijevih.