BIVŠI MINISTAR NA ŠPICI

Koga sada fotografira Božo Biškupić?

28.03.2011 u 16:08

Bionic
Reading

Na subotnjoj špici fotoreporter tportala snimio je bivšeg ministra kulture Božu Biškupića sa svojom omiljenom igračkom – fotoaparatom. U godinama dok mu je šef bio Ivo Sanader Biškupić često je viđan kako fotografira tadašnjeg premijera pa su ga doživljavali kao Sanaderova privatnog fotografa

I dok Sanader dragocjeno vrijeme troši po austrijskim kaznionicama bez nade da će uskoro na slobodu, njegov se bivši fan Biškupić – neopterećen i neokrznut aferama - i dalje opušteno bavi svojim hobijem, fotografijom.

Božu Biškupiću je nakon gotovo 12-godišnjeg mandata, s mjesta ministra kulture smijenila Sanaderova nasljednica Jadranka Kosor par dana prije Božića 2010. godine.

'Ne znam kakva će biti ocjena mog mandata. To će ocijeniti javnost. No, poznajući hrvatski mentalitet, sigurno će biti loša. Kad bi bila dobra, morao bih se jako zamisliti. Ima raznih ljudi - jedni ne vole način na koji radite, drugi ne vole stranku iz koje dolazite, a ima i onog sindroma 'ne daj Bože da nešto pohvalim'. Ipak, sa svim tim se može nositi ako znate da ste sa svojim suradnicima napravili sve što ste htjeli i mogli. Znate, ministar ne može ništa sam. Može samo ako poštuje svoje kolege i zajedništvo', ispričao je Božo Biškupić u svom prvom intervjuu, u Jutarnjem listu, nakon što je smijenjen s mjesta ministra kulture. Biškupić je ministarsku fotelju zamijenio saborskom.

Dio kulturnjaka Biškupiću je u prvom redu zamjerao to što je u ministarskoj fotelji ostao predugo, budući da mu je nedostajalo vizije za razvitak hrvatske kulture. Također su mu spočitavali pretjerano favoriziranje pojedinih sektora i kadroviranja u institucijama nad kojima je imao nadležnost.

Siniša Labrović, konceptualni umjetnik iz Sinja, poznat po provokativnim nastupima, izazivao je ministra kulture Biškupića na boksački meč jer ga je tako, kako je rekao, želio svrgnuti i potpuno dotući hrvatsku kulturu.

Prilikom najave meča, Biškupić je predstavljen kao salonski borac, kolekcionar, fotograf, ministar i pjesnik, četiri puta saborski zastupnik, dva puta ministar i nikad poražen u ringu, no svejedno se nije pojavio, s isprikom da je miroljubive naravi i da se ne namjerava tući.

Najproblematičniji aspekt Biškupićeve vladavine povezan je uz Sanaderovu suprugu Mirjanu, koja je, prema medijskim napisima, zahvaljujući ministru kulture godinama postavljala i smjenjivala čelne ljude arheoloških i konzervatorskih ustanova diljem države. Prema nekim navodima, Ministarstvo kulture godinama je obilato financijski potpomagalo arheološke projekte i istraživanja gospođe Sanader. Osim toga, Biškupiću se zamjera i to što je kao ministar Sanaderov oldtimer proglasio kulturnim dobrom!