U SPLITSKOM AKVATORIJU

Tportal na američkom ratnom brodu

29.03.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Kao jedini predstavnik hrvatskih medija, tportal je danas posjetio američki specijalni brod za opskrbu američkih snaga USNS Roy M. Wheat. Dva broda, USNS Roy M. Wheat i USNS John P. Bobo su već nekoliko dana usidreni u Bračkom kanalu ispred Splita

To su dva od četiri takva broda koji služe za opskrbu američkih oružanih snaga u opremi, naoružanju, tehnici i namirnicama. Premda je u tehničkom smislu riječ o teretnim, a ne ratnim brodovima, oni su specijalno konstruirani za logističku podršku oružanim snagama. Navedena četiri broda su u sastavu i pod komandom američke 6. flote, stacionirane u Mediteranu.


Posjetili smo brod USNS Roy M. Wheat koji je dobio ime po američkom heroju, poginulom 1967. godine u Vijetnamu. Veliki brod dužine 262 metra s moćnim rampama i dizalicama izgrađen je 1987. godine u crnomorskom brodogradilištu u Ukrajini koja je tada bila u sastavu Sovjetskog Saveza i nosio je ime Vladimir Vaslyaev. Prestankom Hladnog rata promijenio je vlasnika i potpuno je preuređen u brodogradilištu u Alabami. Na brodu dio posade su civili, a dio su pripadnici Ratne mornarice.

Naš domaćin je bio zapovjednik Michael F. Ott koji nas je poveo u obilazak. On i članovi posade s kojima smo razgovarali puni su hvale za Split i posebno im se svidio mediteranski ugođaj gradu koji, po njihovu mišljenju, nije izgubljen i usporedili su to s nekim drugim gradovima koje posjećuju. U unutrašnjosti broda su veliki hangari s teškom građevinskom mehanizacijom, vojnim vozilima raznih namjena i sa skladišnim prostorom. Nismo posjetili sve hangare, neki nisu otvoreni za snimanje. Prema riječima zapovjednika, četiri broda imaju dovoljne rezerve za punu logističku podršku 50 tisuća marinaca tijekom 30 dana.


Na palubi su veliki dijelovi pontona koji služe da se preko rampe na pramcu može iskrcati sva teška mehanizacija, oklopna i druga vozila s broda. Na takav način i najteža vozila i tenkovi imaju mogućnost iskrcavanja na bilo kojem mjestu. Što to znači u strateškom smislu, nije potrebno dodatno naglašavati. Ta četiri broda, kao i američka 6. flota su uglavnom u Mediteranu i tijekom zimskih mjeseci u istočnom Atlantiku. Obišli smo komandni most sa sofisticiranom navigacijskom i komunikacijskom opremom, ali i neizbježnim aparatom za kavu, platformu za helikoptere, prostorije zapovjednika, kuhinju i blagovaonicu. Sve je besprijekorno uredno, ali na brodu je ipak opuštenija atmosfera nego, primjerice, na jednom nosaču aviona koji sam posjetio prije nekoliko godina, pravom ratnom stroju i brodu na kojem je sve bilo pod alarmom i visokim adrenalinom.

Na dva broda ima oko 60 članova posade civila i nešto manje vojnog osoblja. Brodovi redovitu opskrbu vrše u lukama u kojima borave, osim, naravno, vojne opreme. Brodovi borave u lukama zemalja saveznica ili su u pokretu, prate ostatak flote i u roku 24 sata su potpuno spremni i opremljeni za podršku borbenim snagama bilo gdje u svijetu.