MULJAŽA OKO IZBORNOG ZAKONA

'Bruxelles će sam prepoznati HDZ-ove manipulacije'

28.03.2011 u 14:30

Bionic
Reading

'Ovakva manipulacija izbornim sustavom u korist jedne stranke sigurno će biti prepoznata u Bruxellesu bez da se iz Hrvatske upozorava na to', rekao je tportalu SDP-ov Neven Mimica, koji je ujedno i predsjednik saborskog Odbora za europske integracije, komentirajući da bi se najava mijenjanja izbornog zakona u izbornoj godini mogla odraziti na pristupne pregovore s Europskom unijom i da će njegova stranka i on reagirati na to

Sam predsjednik SDP-a Zoran Milanović je komentirajući ovu odluku Vlade spomenuo da je u suprotnosti s Poglavljem 23 Pravosuđe i temeljna prava, s čijim se zatvaranjem Hrvatska već dugo muči.

Mimica kaže da SDP neće sam upozoravati Bruxelles jer se 'oni ne bave tužakanjem, za razliku od nekih koji u tužakali po Bruxellesu i po svojim političkim obiteljima tamo', ali smatra da je tu u pitanju 'kršenje europske pravne stečevine iz dijela koji se odnosi na temeljna prava'. HNS-ovka Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom, kaže da je riječ o protuzakonitom i protuustavnom zadiranju u izborno zakonodavstvo temeljem 'falšeg' dokumenta, popisa birača. Podsjetila je da je 2005. godine na poziv Vlade u Hrvatskoj boravio ekspert za popise birača Meadow Croft koji je utvrdio da ima 900.000 viška birača, a to se u međuvremenu pogoršalo za dodatnih 34.000 koji su se pojavili u 9. izbornoj jedinici.

Na pitanje kako će reagirati ako je netko od europskih dužnosnika bude pitao o najavljenim izmjenama izbornog zakonodavstva, a u svjetlu planiranog dovršetka pregovora do lipnja ove godine, Pusić kaže da se nada da joj neće postaviti to pitanje.

'Ne znam ću im reći. Pokrit ću se ušima. Stvarno ne znam', rekla je Pusić. Ipak, ni ona neće tužakati HDZ u Bruxellesu, već će se protiv ovakve ideje iz vladajućeg tabora boriti u Hrvatskom saboru.

Mimica objašnjava da do sada iz Europe o funkcioniranju političkog sustava nitko nije postavljao pitanja jer je sustav bio uređen. 'Po meni je ovo pitanje koje je vezano za pregovarački proces i ispunjavanje kriterija. U Bruxellesu i zemljama sa sređenim političkim sustavom ovo što se događa u Hrvatskoj će sigurno biti prepoznato', mišljenje je Mimica.

Pomalo rezignirana ovakvim potezom Vlade, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom objašnjava da se ona svim silama trudi pomoći da se ti pregovori konačno završe do lipnja, kako je predviđeno, a onda Vlada radi ovakve stvari koje rade izravnu štetu i pokazuju prezir prema pravnoj državi.

Mimica kaže da pitanje rokova dovršetka pregovora i roka u lipnju ne bi trebalo tako postavljati. 'Hrvatska očekuje od Vlade da se nakon pet i pol godina ti pregovori konačno privedu kraju, ova HDZ-ova vlast to jednostavno duguje građanima', zaključio je Mimica.