PREBACIVANJE LOPTICE

Bandić raskida ugovor s GSKG-om zbog nenaplaćenih dugovanja?

28.03.2011 u 13:19

Bionic
Reading

'Nema razloga da se popis gradskih dužnika ne objavi na internetu ako je to u skladu sa zakonom. Međutim, važnije od stavljanja imena na stup srama je pitanje kako naplatiti dug i tko ga treba naplatiti', kazao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine, na kojoj je jedna od točaka dnevnog reda i rasprava o iznosu od 1,68 milijardi kuna (stanje od 30. lipnja 2010. godine) koji Gradu duguju fizičke i pravne osobe

Kako je tportal.hr već pisao, stav gradskih zastupnika jest da je za nagomilani dug odgovorna Gradska uprava s Bandićem na čelu, a ako je suditi prema danas izrečenom, on je najveći dio krivice za nenaplaćena potraživanja odlučio prebaciti na podružnicu Zagrebačkog holdinga (ZGH) - Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG).

'Ako GSKG nije u stanju naplatiti to, razmišljat ćemo o alternativnim rješenjima. Već smo se konzultirali s dva odvjetnička ureda na tu temu.

Od 1,68 milijardi kuna, GSKG je trebao naplatiti 1,3 milijarde. To je 82 posto ukupne mase', ustvrdio je Bandić

Prema riječima gradskog ministra financija Slavka Kojića, stanje dugovanja s posljednjim danom prošle godine bilo je dvije milijarde kuna, a udio koji je GSKG trebao naplatiti u toj masi je 57 posto.

'Na potraživanja Gradskog stambeno komunalnog gospodarstva (GSKG) otpada 1,313 milijardi kuna, 240 milijuna kuna na potraživanja porezne uprave, a potraživanja koja naplaćuje sam Grad od komunalnog doprinosa trenutačno iznose 475 milijuna kuna. Teško je dati procjenu koliko je od ukupnog duga stvarno naplativo', mišljenja je Kojić.

Pročelnica Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove Ninoslava Zeković drži da je nužno pročistiti bazu prikupljenih podataka jer se u njoj nalaze i tvrtke s područja bivše države koje se još vode pod OOUR-ima.

'Činjenica je da GSKG nije ažurno vodio podatke', kazala je Zeković, predloživši da se u budućnosti, sukladno članku 10. Zakona o trgovačkim društvima, dugovanje, ako ne ide drugačije, naplaćuje imovinom članova društva.

Miro Laco iz Ureda gradonačelnika kazao je kako je do sada od 400 povlaštenih karata za parkiranje gradonačelnik dao četrdesetak povlaštenih karata i to većinom za ključne institucije sa sjedištem u centru grada te za saborske zastupnike koje nemaju boravište u Zagrebu, a imaju smještaj u središtu grada.

Upitan razmišlja li o tome da predloži pojeftinjenje parkiranja, Bandić je kazao kako ne razmišlja o poskupljenju. Ako bi se išlo na produženje vremena dopuštenog parkiranja, od Zagreb parkinga će, rekao je, tražiti 50 posto nižu cijenu.