NAKON PREDSJEDNIŠTVA HDZ-A

Kosor optužila SDP da je protiv završetka pregovora

26.03.2011 u 13:41

Bionic
Reading

Zakon o izbornim jedinicima i neisplata plaća bile su glavne teme sastanka Predsjedništva HDZ-a, nakon kojeg predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor nije mogla izbjeći i pitanja o datumu izbora, ali i inicijativi HNS-ove Vesne Pusić o 57 dana primirja kako bi se završili pregovori

Jedna od glavnih tema HDZ-ova sijela bio je i Zakon o izbornim jedinicama koji, kazala je Kosor, još moraju usuglasiti s koalicijskim partnerima. U svakom slučaju, HDZ-ov prijedlog bit će da odstupanja po broju birača u izbornoj jedinici ne smiju biti veća od 2,78 posto.

Na sastanku je bilo riječi i o dogovoru socijalnih partnera sa sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća oko onemogućavanja neisplate plaća.

'Za HDZ je neisplata plaća neprihvatljiva. Do 20. travnja domislit ćemo se rješenja i ponuditi neke modele', rekla je Kosor.

Kosor se osvrnula i na izjave predsjednika SDP-a Zorana Milanovića s današnje sjednice Glavnog odbora SDP-a. Podsjetimo, Milanović je ustvrdio da se još uvijek ne zna kada će biti izbori.

'Nije točno da se ne zna kada će biti izbori. Ja sam rekla da će oni biti do kraja 2011., makar je zakonski rok do ožujka 2012. Datum izbora znat ćemo krajem lipnja', rekla je Kosor

SDP je optužila da je protiv završetka pregovora, odnosno da im to nije u interesu te pritom podsjetila na stav SDP-a oko arbitražnog sporazuma,  te njihovo protivljenje Zakonu o sprečavanju sukoba interesa i Zakonu o policiji. Spočitnula je SDP-u i konstantne kritike na račun glavnog državnog odvjetnika Bajića i ministra policije Karamarka.

Još jednom je pohvalila inicijativu Vesne Pusić, no na pitanje hoće li se odazvati sastanku koji Pusić planira, Kosor je rekla: 'To je pitanje dogovora oko forme. Meni je bitan sadržaj. Dobro je da u oporbi ima onih koji imaju hrabrosti i snage dati potporu Vladi. Dobro je čuti glasove razuma i dobro je da nam se svi koji žele i misle za Hrvatsku i EU u tome priključe.'