ZAVRŠEN 15. MARŠ ZAGREBOM

Prosvjednici poručili: Ne želimo ni HDZ ni SDP

Bionic
Reading

I na 15. prosvjednom maršu ulicama Zagreba sudionici protuvladinih prosvjeda, održanih u subotu uvečer, ponovili su iste zahtjeve – odlazak Vlade Jadranke Kosor i raspisivanje parlamentarnih izbora

Skoro dva i pol sata prosvjednici su marširali zagrebačkim ulicama te uz ritam bubnjeva i stvaranje buke zviždaljkama, ponavljali – 'Jaco odlazi!' i 'Hoćemo izbore'. Osim vladajućeg HDZ-a, pošteđeni nisu bili ni SDP-ovci, niti drugi oporbenjaci, pa se često mogao čuti zahtjev za raspisivanjem referenduma kojim bi hrvatski građani tražili izbore u kratkom roku.

Nakon gromoglasnog 'HDZ lopovi' pred središnjicom vladajuće stranke na Trgu žrtava fašizma i na Iblerovom se trgu čulo 'SDP lopovi' uz dodatak – +Nećemo ni vas', pri čemu je ipak zamijećen jedan znakovit detalj. HDZ je, naime, čuvalo 30-ak interventnih policajaca pod punom opremom, dok su se pred samim SDP-om nalazila tek dvojica temeljnih policajaca. Malo dalje od ulaza u središnjicu SDP-a za svaki je slučaj, ipak, stajalo 10-ak njihovih kolega 'specijalaca'.

Nije izostao ni posjet jednoj od policijskih barikada na prilazu Markovom trgu, ovoga puta iz Mesničke ulice. Skandirajući 'Čuvate mafiju', prosvjednici su se pred kordonom specijalaca zadržali tek 10-ak minuta pri čemu je Ivan Pernar izveo svojevrsni performans. Došao je pred samu barikadu pružajući ruke prema policajcima simbolično pokazujući da ga uhite. Policija nije reagirala.

Prosvjednici su i ovoga puta pokazali punu solidarnost s građanima Japana, pogođenog zemljotresom i tsunamijem i još uvijek prijetećom nuklearnom katastrofom, pa je pred japanskim veleposlanstvom upaljena svijeća svim žrtvama i održana minuta šutnje. Prolazeći Boškovićevom, inače vrlo bučna kolona, jednostavno je zašutjela izražavajući pijetet stradalim u prijateljskoj zemlji.

Među transparentima, kojih je na zagrebačkim prosvjedima sve više, isticali su se oni na kojima je pisalo 'Generalni štrajk', 'Jedan svijet, jedna borba – Akademska solidarnost'', 'HDZ = SDP, trebamo nove ljude', ali i 'Vlada mora pasti! Nisu smjeli narod lagati i krasti!'.

Iako je na vrhuncu prosvjeda bilo i više od 1.000 sudionika prosvjedne šetnje, njihov se broj do kraja skoro prepolovio. Kao što je i uobičajeno prosvjedni marš je završen kod spomenika banu Jelačiću gdje je, uz poruku 'Nećemo odustati' i oponašanje Indijanaca, koje je trebalo poslužiti kao poziv i drugim građanima na sudjelovanje u prosvjedu, novo okupljanje zakazano za srijedu u 18 sati na Cvjetnom trgu.


Kronologija događaja:

20:40
Oponašanjem Indijanaca - pozivom građanima da im se pridruže u što većem broju na idućem prosvjedu završeno je i ovo subotnje 'okupljanje naroda'

20:25
Preko Trga hrvatskih velikana zaputili su se Jurišićevom, gdje viču 'Nećemo odustati' i idu prema Trgu bana Jelačića, gdje se očekuje proglašenje kraja večerašnjeg prosvjeda

20:15
Pred zgradom SDP-a prosvjednici viču: 'Nećemo ni vas!'

20:10
Čuje se da je prosvjednicima cilj zgrada SDP-a na Iblerovom trgu; kreću se Vlaškom

20:00
Kolona se kreće Palmotićevom ulicom 

19:45
Prosvjednici se kreću Gundulićevom. Zastali su pred zagrebačkim HDZ-om, gdje viču 'Lopovi, lopovi', 'HDZ lopovi, Hrvatsku ste sj.....'. Nastavljaju se kretati Masarykovom
19:35 Kolona prosvjednika stigla je pred zgradu japanskog Veleposlanstva u Boškovićevoj ulici. Zapalili su svijeće uz minutu šutnje.

19:25 Nakon što su pred HDZ-om zatražili referendum i raspisivanje izbora, te najavili masovan izlazak na iste, prosvjednici su se zaputili Zelenim valom natrag prema centru grada

19:15 Kolona je stigla pred zgradu HDZ, gdje viču 'Lopovi, lopovi', 'Jaco odlazi', 'Svi na ulice'. Dočekalo ih je 30-ak specijalaca.

19:10 Prosvjednici su promarširali Jurišićevom ulicom do zgrade Hrvatske narodne banke na Trgu hrvatskih velikana, odakle će prema zgradi HDZ-a na Trgu žrtava fašizma

19:00 Kolona se zaustavila na Trgu bana Jelačića

18:55 Na transparentima se može iščitati: 'Generalni štrajk', 'Jedan svijet, jedna borba (u potpisu - Akademska solidarnost)', 'HRT HDZ-u, RTL Todoriću, Slobodna Dalmacija Paviću, Večernji list Styiriji, Novi list Adrisu - mediji strankama i kapitalu, laž narodu'.

18:45 Prosvjednici su se uputili prema Trg bana Jelačića. Pridružio im se šaman Luka Hodak s priručnim bubnjevima

18:35 Ivan Pernar došao pred policijsku barikadu, pružajući ruke policajcima i sugerirajući im da ga uhite. Policija ne reagira. Skandira se: Čuvate mafiju i radit ćete noćnu. Nakon 10 minuta prosvjedna povorka okreće leđa policija i vraća se prema središtu grada.

18:30 Na vrhu Mesničke prosvjednike dočekale barikade i specijalci

18:20 Kolona od više stotina prosvjednika krenula je sa Cvjetnog trga - Ilicom prema Mesničkoj ulici, a potom prema Trgu sv. Marka 

18:15 Među prosvjednicima su i novinari Večernjeg lista koji štrajkaju, studenti Filozofskog fakulteta i Mate Kapović, sindikalna čelnica Spomenka Abveršek...

18:05 Pristiže sve više prosvjednika, još uvijek se čeka na pokret.

17:55 Na Cvjetnom trgu trenutno je oko 200 prosvjednika. Među natpisima na brojnim transparentima su i ovi: 'Nacionalizacija banaka', 'Hoćemo niže, a ne nove poreze', 'Nećemo HDZ, nećemo SDP, trebamo nove ljude'

Prosvjedi su se održali u 13 hrvatskih gradova: Zadru, Đakovu, Virovitici, Rijeci, Karlovcu, Ludbregu, Zagrebu, Splitu, Puli, Šibeniku, Labinu, Županji i Sisku. Današnji Facebook prosvjed u Splitu započeo je točno u 18 sati, ovaj put neposredno uz Rivu, na trgu Prokurative. Prosvjed je započeo zabavnim performansom kojim su okupljeni prosvjednici predstavili, kako su ga oni nazvali, prosvjedni turizam.

Nakon toga skupina od oko 150 do 200 prosvjednika krenula je u već uobičajenu šetnju Rivom, te ulicama i trgovima u centru Splita, uz nezaobilazan prosvjed ispred dobro čuvane zgrade sjedišta HDZ-a u Sinjskoj ulici. Ovaj put je najviše uvreda išlo na račun crkve.

Nakon polusatnog obraćanja malobrojnoj javnosti na Prokurativama, prosvjednici su krenuli uz pjesmu 'Marjane, Marjane' preko Rive. U jednom trenutku se na Rivi našao i splitski gradonačelnik Željko Kerum, kojega posljednjih dana i nije baš bilo za vidjeti u javnosti. Vidjevši prosvjednike i čuvši pjesmu, on je elegantno zamakao u jedan prolaz na Rivi i izbjegao je susret sa prosvjednicima. Prosvjed organiziran u isto vrijeme kada se odigrava i utakmica očigledno u Splitu rezultirao je slabijim interesom.

Prosvjednici dobili honorar – novčanice s Hebrangovim likom

I tijekom današnjeg sunčanog poslijepodneva 'grmilo' je centrom Rijeke 'Jaco odlazi!', 'HDZ lopovi!' i 'Bando lopovska' iz tristotinjak nezadovoljnih, 'probuđenih' grla.

Kao i dosad, prosvjednici bučnu šetnju gradom, praćenu brojnim policijskim službenicima, prekinu ispred gradske uprave pozivajući gradonačelnika Vojka Obersnela da izađe na balkon, uz uzvike 'Izdali ste radnike!', no svoje nezadovoljstvo najduže iskale na Jadranskom trgu, ispred središnjice HDZ-a.

Danas su se ondje uhvatili metle i obavili proljetno čišćenje. Uz poruku aktualnoj Vladi, ali i slijedećoj, 'Više cvijeća, manje smeća!', svo smeće stjerali su na sam ulaz u prostorije HDZ-a. Kao honorar za današnje prosvjedovanje, s vrha jedne zgrade pobacane su im novčanice od 250 kuna s likom Andrije Hebranga.

Do Kontinentala su se dijelom vraćali gradskom prometnicom gdje su ih zaustavljeni vozači podržali i, na njihov zahtjev, svi redom 'sjeli' na trube.

Počast žrtvama HDZ-ove vlasti ovoga su puta, na Jelačićevom trgu, odali novinarima, pogotovo Večernjakovim koji su u štrajku, vičući 'Stiže lova!', dok su ispred Radio Rijeke vikali 'Slobodni mediji!' i 'Dole cenzura!'.

Transparenate su ispisivali i mladi i stari, a bilo ih je, čini se, više nego ikad. 'Jaco, jesi se više odlučila demokratski da odeš za naše bolje sutra?', 'Hitno odustanite od siromašenja Hrvatske!', 'Kraj stada ovaca, ostala nam pastirica Jaca!', 'Bože, uhapsi HDZ ovce: pretvoriše raj u pakao!', 'HDZ, prokleto ti bilo sve!', 'Hoćemo posao, ne dugove!', 'Kad se sjetim ove vlade, mrak mi na oči padne!', samo su neki od njih.

Budući da se sat pomiče unaprijed, neumorni Riječani odlučili su subotnje prosvjede, kao i one srijedom, nadalje održavati u 18 sati.

Prosvjed 26. 3.