VIJEĆE OPĆINE VUKOVAR NA PANTOVČAKU

Josipović o općem oprostu i srpskoj manjini

25.03.2011 u 19:05

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je izaslanstvo Zajedničkog vijeća općina Vukovar koje ga je informiralo o ostvarivanju manjinskih prava, međunacionalnim odnosima i problemima koji se javljaju, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike

Ukazali su na nedostatke u primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i izrazili zabrinutost srpske zajednice zbog govora mržnje i inicijativa da se ukine Zakon o općem oprostu. Upozorili su i na pojedine slučajeve diskriminacije i šikaniranja pripadnika srpske manjine, navodi se u priopćenju.


U razgovoru, istaknuti su i pozitivni primjeri iz kojih je vidljiv napredak u međunacionalnim odnosima i položaju manjina u Hrvatskoj. Isto tako, članstvo u Europskoj uniji istaknuto je kao strateški interes Republike Hrvatske koji podržava i srpska nacionalna manjina.

Predsjednik Josipović istaknuo je kako se zalaže za dosljednu primjenu Ustavnog zakona, posebno u korištenju jezika i pisma srpske manjine, za pravnu sigurnost svih hrvatskih građana što uključuje i poštivanje Zakona o općem oprostu, odgovarajući obrazovni sustav za pripadnike srpske nacionalne manjine te za jačanje dobrih međunacionalnih odnosa i isključenje govora mržnje.

Josipović je istaknuo i važnost postojanja predškolskih i školskih institucija u kojima po izboru roditelja djeca mogu pohađati zajednički odgojni i obrazovni program. Također predsjednik Republike založio se za nastavak proaktivne politike u afirmaciji srpske nacionalne manjine i građenja mostova i suradnje s većinskim hrvatskim narodom na dobrobit Republike Hrvatske i svih njenih građana, navodi se iz Ureda predsjednika Republike.